IZBORI U SAD: Bajdenove demokrate ostvarile bolji uspeh od očekivanog, čekaju se rezultati iz 4 KLJUČNE DRŽAVE!
Foto: Printscreen

trka za kongres i senat

IZBORI U SAD: Bajdenove demokrate ostvarile bolji uspeh od očekivanog, čekaju se rezultati iz 4 KLJUČNE DRŽAVE!

Planeta -

Bajdenove demokrate ostvarile su, prema prvim prognozama, bolje rezultate od očekivanih, u trenutku dok se glasovi još broje i nije poznat konačan raspored snaga demokrata i republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa.

Dok je trka za Predstavnički dom američkog Kongresa gotovo rešena glatko u korist republikanaca, u toku je velika borba za prevlast u Senatu.

Stvari su takve da trenutno, prema projekcijama CNN, dve vodeće stranke u SAD imaju po 48 mesta, a demokratama nedostaju još dve države da bi došli do brojke 50, koja im garantuje većinu, jer u slučaju da bude 50:50, imaju dodatni glas demokratske potpredsednice SAD Kamale Haris (50+1).

Države za koje se veruje da se vodi ključna borba su Nevada, Arizona, Džordžija i Viskonsin.

Američki republikanski senator Ron Džonson ponovo je dobio mandat na izborima u državi Viskonsin, navodi se u projekciji koju je večeras objavio En-Bi-Si njuz.

Senator savezne države Džordžije Rafael Varnok iz redova demokratske stranke i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Vornok će se po drugi put naći u drugom krugu izbora nakon pobede koju je ostvario u drugom krugu vanrednih izbora 5. januara 2021. godine rame uz rame sa svojim stranačkim kolegom, demokratom Džonom Osofom kada su pobedili oba republikanska kandidata iz Džordžije, prenosi AP.

Ove prošlogodišnje pobede dvojice demokratskih kandidata iz Džordžije omogućila su njihovoj stranci da osvoji tesnu većinu u Senatu, koju na ovogodišnjim izborima nastoje da sačuvaju.

Izbori u Džordžiji koji imaju izuzetan značaj pošto bi mogli da odrede koja će partija kontrolisati gornji dom Kongresa.

Da li će Džordžija po drugi put biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke.

„Kontrola Senata je u pitanju. Nemamo ni trenutak za gubljenje“, poručuju iz izbornog štaba republikanca Vokera tokom akcije prikupljanja sredstava za nastavak kampanje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track