ŠTA SU POKAZALI MEĐUIZBORI U SAD? Američka spoljna politika se neće menjati, ali je Tramp dobio MOĆNOG PROTIVNIKA unutar stranke
Foto: AP/Susan Walsh, Printscreen/Kurir TV

nema zaokreta

ŠTA SU POKAZALI MEĐUIZBORI U SAD? Američka spoljna politika se neće menjati, ali je Tramp dobio MOĆNOG PROTIVNIKA unutar stranke

Planeta -

Međuizbori u SAD najavljeni su kao istorijski, epohalni, odlučujući, referendumski - da posle njih ništa više neće biti isto. To je, međutim, kako tvrde analitičari, prilično preterano. Navode da su ovi izbori, bez dileme, izuzetno značajni i da ih ceo svet budno prati, ali da u ovom trenutku ne mogu napraviti ogroman geopolitički zaokret.

Na temu izbora u SAD u Usijanju su govorili Milovan Jovanović, novinar i spoljnopolitički komentator, Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije "Novi treći put" i Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Predviđeni crveni talas se nije ostvario. Republikanci nisu postigli ciljeve koje su sebi postavili, ali ako nastave da vode u trci za Donji dom, mogu da budu zadovoljni jer će im kontrola Donjeg doma omogućiti da se suprotstave administraciji i predsedniku Bajdenu i da im zagorčaju život - rekao je Kesić.

On je ocenio da su demokrate na izborima postigle dobar rezultat.

- Demokrate su jako zadovoljne jer su uspeli da mobilišu svoje birače i ostvarili su veći uspeh nego što je iko mislio da je moguće. Rezultati govore da će društvo u Americi biti podeljeno i da će Amerikanci na prvom mestu morati da se izbore sa unutrašnjim pitanjima što će umanjiti učešće Amerike u svetskoj politici - dodao je Kesić.

Jovanović smatra da je ovakav rezultat izbora očekivan jer u istoriji izbora u SAD u većini slučajeva dolazi do promena odnosa snaga kada je vladajuća stranka na polovini mandata.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Stranka koja ima predsednika u poslednjih 100 godina na polovini mandata gubi jedan od dva doma. To je potpuno normalno i prirodno. Nedeljama unazad sam govorio da će republikanci sasvim sigurno osvojiti Predstavnički dom i oni će ga osvojiti. Tu nema šta da se čeka dalje brojanje. U Gornjem domu i Senatu verovatno će demokrate zadržati blagu većinu - procenio je Jovanović.

Optimizam koji vlada među određenim analitičarima u Srbiji zbog dobrog rezultata republikanaca, Jovanović je ocenio neosnovanim, a nadu u zaokret u američkoj spoljnoj politici neozbiljnom.

- Ovde vlada jedna zabluda da nas Srbe republikanci vole i obožavaju, a da nas demokrate mrze i preziru. Podsećam da su 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost na vlasti u SAD bili republikanci. Kada je bio pogrom 2004. na Kosovu, takođe. Stvar je u tome da smo mi zahvaljujući sumanutoj politici devedesetih godina izgubili veze sa najvećom svetskom silom koju je predsednik Vučić sada obnovio - tvrdi Jovanović.

Milić je konstatovao da su demokrate u prednosti u Senatu dok republikanci beleže prednost u Predstavničkom domu.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Demokratama pogoduje izjednačen rezultat. Što se tiče Senata, postoji evidentna prednost demokrata u odnosu na republikance. Kada je reč o Predstavničkom domu i njega bi demokrate mogle da odbrane, ali nisu uspele zbog izmene distrikta u gradu Njujorku. Sada će nepopularnost Bajdena upropastiti šanse demokratske stranke i otvoriti prostor za Donalda Trampa. Najveći problem kada predsednik nema Predstavnički dom jesu reforme poreskog i zdravstvenog sistema - tvrdi Milić.

Izbori u Americi
foto: AP/ Jessica Hill

Povodom izjave milijardera Ilona Maska da bi trebalo glasati ra republikance zbog ravnoteže moći među strankama, Jovanović je izjavio:

- Amerika počiva na sistemu uzajamne kontrole. Imate Kongres, Senat i Predstavnički dom. Kada su važne odluke na dnevnom redu, vi tada imate konsenzus. Ja ne vidim de će se u spoljnoj politici išta promeniti ni za jotu. Imate izjavu republikanskog senatora, koji kaže da će se možda i pojačati pomoć Ukrajini. To što je neko od usijanih glava očekivao da će kad republikanci uzmu deo vlasti odmah Kosovo da se vrati u pravni poredak Srbije, Republika Srpska da dobije nezavisnost, a američki zvaničnici da idu da se grle i ljube sa Putinom je blago rečeno neozbiljno.

Izbori u Americi
foto: EPA/Us Senate, AP/Susan Walsh, AP

Oba sagovornika saglasna su da je najbolji rezultat na izborima postigao guverner Floride Ron de Santis te da je on mogući novi lider republikanaca.

Dimitrije Milić ističe da je jedan od glavnih uspeha Rona de Santisa to što je uspeo da pridobije latinoameričko biračko telo:

- Tramp dobro mobiliše tvrdo republikansko jezgro, ali ne uspeva da pridobije ostatak birača. Zahvaljujući Ronu de Santisu republikanska partija je na Floridi uspela da pridobije latoinoameričko stanovništvo. Tramp će verovatno iz ovih izbora izaći oslabljen, a De Santis ojačan.

Jovanović se složio i rekao da je vrlo moguće da će unutar republikanske stranke doći do konflikta između Trampa i De Santisa po pitanju liderstva.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:48

TEKTONSKE PROMENE U AMERICI! Više nije ona SILA koja je bila! Sa dolaskom Bajdena NIŠTA NEĆE biti ISTO (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track