UKRAJINSKE SNAGE VEĆ UŠLE U VIŠE MESTA KOD HERSONA: Zauzet strateški važan grad Snjigurivka
Foto: Shutterstock, AP/Kim Junbeom

UKRAJINSKE SNAGE VEĆ UŠLE U VIŠE MESTA KOD HERSONA: Zauzet strateški važan grad Snjigurivka

Planeta -

Postepeno povlačenje ruskih trupa naglo je ubrzano 9. novembra, kada je objavila da se potpuno povlači sa desne obale reke Dnjepar, na kojoj se nalazi grad Herson, prenosi Kijev Indipendent.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin preporučio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da povuče sve svoje snage sa desne obale Dnjepra.

- Držanje ruskih snaga na desnoj obali reke bilo bi uzaludno. Tako ćemo osloboditi resurse za nove aktivnosti, kao što su planirane ofanzivne operacije u različitim pravcima.

Prema izveštaju sa lica mesta, ukrajinske snage su već ušle u nekoliko naseljenih mesta na putu za Herson, uključujući strateški važan grad Snjigurivka. Herson, koji je pre rata imao 290.000 stanovnika, okupiran je 2. marta i još je jedina prestonica ukrajinske oblasti koju su Rusi uspeli da zauzmu od početka rata.

Hersonska oblast je jedna od četiri regije za koje su Rusi 30. septembra rekli da su ih pripojili. Gubitak ovog regiona bio bi poguban za ratne ciljeve Rusije. Trenutno je dostupno vrlo malo informacija o ruskom povlačenju i njegovom obimu. Ni ukrajinski generalštab ni bilo koji drugi predstavnik vojske nisu zvanično odgovorili na rusko saopštenje.

Ukrajinski generalštab je na redovnom večernjem brifingu izvestio o dešavanjima u drugim oblastima, ali je izostavio sve detalje na frontu u Hersonu. U prvom zvaničnom odgovoru ukrajinskih snaga Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao je da ruske reči ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Ukrajinska vojska
foto: STR / AFP / Profimedia

- Nema smisla pričati o ruskom povlačenju dok se nad Hersonom ne zavijori ukrajinska zastava - kazao je Podoljak.

Ovo saopštenje je usledilo nakon dugoočekivanog ruskog povlačenja iz Hersona i okolnih područja. Ukrajina je najavila kontraofanzivu u ovom gradu 29. avgusta. Iako je početkom oktobra vratila oblasti severno od grada, ukrajinska kontraofanziva do sada nije imala veće uspehe u neposrednoj blizini grada.

Ranije se verovalo da je Rusija snažno utvrdila i ojačala okupiranu desnu obalu Dnjepra, ali je ukrajinska vojska imala značajnu logističku prednost u toj oblasti nakon uništenja dva rečna mosta.

Prvi znaci povlačenja Rusije iz Hersona pojavili su se početkom novembra, kada su ruske zastave počele da nestaju sa administrativnih zgrada širom grada. Takođe, stanovnici su prijavili da ruski vojnici u Hersonu napuštaju barikade. Ranije u novembru, ruske vojne snage počele su da uklanjaju statue ruskih vojnih ličnosti iz grada, kao i posmrtne ostatke ruskog carskog generala Grigorija Potemkina iz katedrale Svete Katarine. Ovi ruski potezi bili su samo početak krađe dragocenosti iz grada. Među njima je bilo svega – od umetnosti, od galerija do bolničke opreme.

Rusija, Ukrajina, Invazija, Rat, Ukrajinska Vojska, Ruska Vojska, Ruski vojnik, Ukrajinska kriza, Rusija Ukrajina rat
foto: Profimedia, AP Vitali Komar, EPA

Uprkos najavama o povlačenju, ukrajinske jedinice između Hersona i Nikolajeva očekivale su tešku bitku da povrate okupiranu desnu stranu reke. U oktobru je Kirilo Budanov, šef ukrajinske obaveštajne agencije, nazvao znake ruskog povlačenja "informativnom operacijom i manipulacijom". Detalji ukrajinskog napredovanja su još uvek oskudni jer su ukrajinski zvaničnici naredili maksimalnu tajnost. Međutim, veruje se da su ukrajinske snage ušle na nekoliko mesta u blizini Hersona, uključujući Snigurivku.

Tokom dana na društvenim mrežama počelo je da se pojavljuje na desetine fotografija porušenih mostova preko desne obale Dnjepra, uključujući i onaj kod Snjigurivka. Jedan od ukrajinskih oficira anonimno je potvrdio kijevskom Indipendentu da su ukrajinske snage ušle u Snigurivku i da nastavljaju napredovanje.

Kurir.rs/Blic/Index.h/Kijev Indipendent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track