IRAN OBJAVIO DA JE NAPRAVIO HIPERSONIČNU BALISTIČKU RAKETU: Teheran tvrdi da će probijati sve PVO sisteme i da od nje NEMA ODBRANE
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

pet puta brža od brzine zvuka

IRAN OBJAVIO DA JE NAPRAVIO HIPERSONIČNU BALISTIČKU RAKETU: Teheran tvrdi da će probijati sve PVO sisteme i da od nje NEMA ODBRANE

Planeta -

Iran je napravio hipersoničnu balističku raketu, prenela je poluzvanična novinska agencija Tasnim izjavu komandanta vazduhoplovstva Revolucionarne garde, objavljujući tvrdnje koje će verovatno povećati zabrinutost u vezi sa iranskim raketnim kapacitetima.

"Ova raketa ima veliku brzinu i može da manevriše u atmosferi i van nje. Njeni ciljevi biće napredni protivraketni sistemi neprijatelja, a ona predstavlja veliki generacijski skok u toj oblasti", rekao je komandant Amir Ali Hadžizade.

„Moći će da probije sve sisteme protivraketne odbrane“, rekao je general i dodao da veruje da će proći decenije pre nego što se razvije sistem sposoban da ga presretne.

Hipersonične rakete mogu da lete najmanje pet puta brže od brzine zvuka, na složenoj putanji, što ih čini teškim za presretanje.

Međutim, Rijters navodi da nije bilo izveštaja o testiranju takve rakete, a dok je Islamska Republika razvila jaku domaću industriju naoružanja uprkos međunarodnim sankcijama i embargu, zapadni vojni analitičari kažu da Iran ponekad preuveličava svoje mogućnosti.

Zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila ipak je doprinela odluci SAD iz 2018. pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom da se povuče iz nuklearnog pakta koji je Teheran potpisao sa svetskim silama 2015. godine.

Prošle nedelje, Iran je saopštio da je testirao Ghaem 100, svoju prvu trostepenu svemirsku raketu, koja bi mogla da postavi satelite težine 80 kg u orbitu 500 kmod površine Zemlje.

Sjedinjene Države su takve akcije nazvale „destabilizujućim“ jer veruju da bi svemirske lansirne rakete mogle da se koriste za transport nuklearnih bojevih glava, dok Iran negira da želi da razvije nuklearno oružje.

(Kurir.rs*Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track