LAZANSKI DAVNO PREDVIDEO PODELU UKRAJINE: Rat će se lomiti na Dnjepru, a evo zašto ni SAD ni NATO neće slati svoje snage!
Foto: EPA / Maxim Shipenkov, Shutterstock, Marina Lopičić

analiza

LAZANSKI DAVNO PREDVIDEO PODELU UKRAJINE: Rat će se lomiti na Dnjepru, a evo zašto ni SAD ni NATO neće slati svoje snage!

Planeta -

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, vojni analitičar i novinar iznenada je preminuo 2021. godine, ali kako vreme prolazi, mnoge njegove analize i prognoze ispostavile su se kao tačne. Lazanski je 2014. godine objavio je tekst o mogućem ratu u Ukrajini.

- Možemo li da pretpostavimo, sada možda zvuči fantastično, da će u nekom budućem vremenu neki događaji u Rusiji i neki događaji u Ukrajini dovesti do toga da ove dve države opet požele da se ujedine?

Ili suprotno, zašto ono što je započelo sa Jugoslavijom 1991. godine, i odmah zatim sa Sovjetskim Savezom i Čehoslovačkom, ne može da se nastavi dalje? Odakle uverenje da će Evropa večno biti stabilna? Odnosno, zašto i Ukrajina ne bi mogla da se raspadne?

Miroslav Lazanski
foto: Printscreen/Youtube

Istina, ona je već ostala bez Krima, jer tamo je od 1991. postojala nezadovoljna politička grupacija koja je težila ujedinjenju sa Rusijom i sada je to i dočekala. U istočnoj Ukrajini, uz Ruse, i većina Ukrajinaca govori ruski jezik, no to više liči na Irce koji govore engleski, ali sebe smatraju Ircima, ili kao u Belgiji gde polovina stanovništva govori francuski, a sebe smatra Belgijancima, napisao je tada Miroslav Lazanski, prenosi Informer.

Dakle, sve je moguće ako NATO uđe u Ukrajinu i pokuša da se približi njenim istočnim granicama, a to je nož pod trbuhom Rusije. Moskva bi trenutno vojno intervenisala i uzela prostor do reke Dnjepar, čime bi Ukrajina bila podeljena. I zbog toga neće biti nikakvog rata između NATO i Rusije, jer je Rusija vojno superiorna u tom delu Evrope, a širenje NATO na istok pokazaće se kao velika greška Vašingtona, napisao je tada Lazanski.

On je u jednom od svojih tekstova posle izbora Volodimira Zelenskog za predsednika napisao:

"Politička Evropa je 2014. godine nametnula narodu Ukrajine izbor "ili, ili“, a time i rat. Posle je, posebno posle Minska-2, u Evropi, a još više u SAD, bilo i ima još onih koji misle da upućivanjem vojne pomoći Kijevu mogu vojno promeniti situaciju.

Kherson, Herson, Ukrajina
foto: EPA Stanislav Kozliuk

Nikakve nove zapadne protivoklopne rakete ne mogu promeniti odnos snaga na terenu, jer vojnici Kijeva nisu obučeni da ih koriste, treba im najmanje šest meseci učenja i treninga, artiljerijski sistemi NATO nisu kompatibilni sa sistemima koje ima ukrajinska vojska.

Zapad može Ukrajini isporučiti obične oklopne automobile za prevoz pešadije, što su Britanci već i uradili, elektroniku za radio-veze i artiljerijske radare, što je, takođe, Kijevu i isporučeno.

No, ukoliko bi NATO isporučio Kijevu neko drugo naoružanje, ili poslao svoje stručnjake za obuku, na strani Donbasa bi mogli da se pojave tenkovi T-80 i T-90, umesto tenkova T-72, pa bi se onda videlo koja raketa šta probija! Ulazak bilo koje jedinice NATO u Ukrajinu doveo bi i do ulaska ruske armije u Ukrajinu.

Ukrajina
foto: EPA

U konvencionalnom sukobu na tom prostoru nijedna zapadna armija, pa ni američka, ne može pobediti rusku vojsku, jer ono što zapadni generali očito zaboravljaju, jeste doktrina maršala Ogarkova, koja je i danas aktuelna u ruskoj armiji: postizanje pobede u prvoj fazi konvencionalnog rata kroz uništenje ključnih ciljeva duboko u pozadini protivnika od prvog trenutka rata i brzo osvajanje protivničke teritorije napredovanjem kopnenih snaga.

To je potpuna pobeda u prvoj fazi rata, pobeda bez korišćenja taktičkog nuklearnog oružja. Strategija ofanzive sa ciljem dubokog prodora u pozadinu neprijatelja bez upotrebe nuklearnog oružja bila je suština sovjetskog pogleda na rat u Evropi.

Amerikanci su pokušali da pariraju doktrinom "Vazdušno-kopnene bitke 2000“. Upravo zato ni SAD ni NATO neće slati svoje snage u Ukrajinu, jer u konvencionalnom ratu nemaju šanse za pobedu2".

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

39:47

USIJANJE DANA 15.04.2021. ZELIĆ, ĆIRKOVIĆ-VELIČKOVIĆ, LAZANSKI: Srbija će proizvoditi Sputnjik V na Torlaku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track