KOMANDANT VOJSKE SAD NAJAVIO SLANJE ORUŽJA TAJVANU: Kina najveći konkurent, ako Peking želi sukob, to će biti ZAISTA LOŠ IZBOR
Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

PRIKRIVENE PRETNJE

KOMANDANT VOJSKE SAD NAJAVIO SLANJE ORUŽJA TAJVANU: Kina najveći konkurent, ako Peking želi sukob, to će biti ZAISTA LOŠ IZBOR

Planeta -

Predsednik Združenog generalštaba SAD Mark Mili izjavio je da će Pentagon podržati tajvansku vojsku i oružjem i obukom, upozoravajući na kineski napad na ostrvo, istovremeno optužujući Peking da traži "globalnu vojnu superiornost", prenosi RT.

Govoreći na sastanku Ekonomskog kluba Njujorka u sredu, američki general je naglasio da će Vašington nastaviti da jača bezbednosnu saradnju sa Tajpejem, uprkos glasnim primedbama Pekinga, koji ostrvo smatra delom suverene teritorije Kine.

- SAD su posvećene Zakonu o odnosima sa Tajvanom, a predsednik Bajden je u više navrata u poslednje vreme rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Tajvan. Mi ćemo ih podržati vojno“ i „pokušati da im pomognemo u obuci i opremanju, rekao je Mili.

On je dalje tvrdio da, iako nema naznaka da će Peking napasti ostrvo u bliskoj budućnosti, kineski predsednik Si Đinping sada „procenjuje situaciju i preračunava šta bi mogli da se uradi“, napominjući da bi napad preko Tajvanskog moreuza bio „zaista težak.”

- Zaista je teško. I mislim da oni to shvataju , nastavio je on, dodajući da su pripreme za napad i izvođenje „dve različite stvari“.

zastava Tajvana, Tajvan
foto: Shutterstock

Mili je insistirao da je Peking najveći američki konkurent i da Kina traži regionalnu – i na kraju globalnu – vojnu superiornost, kojibi želela da postigne pre 2050. godine.

- Nemamo problema sa konkurencijom. Ali ako Kina želi sukob, onda bi to bio zaista loš izbor, rekao je Mili.

Američki zvaničnici sve više tretiraju ostrvo Tajvan kao suverenu naciju prkoseći politici jedne Kine, koju Vašington formalno priznaje. Predsednik Bajden je čak obećao u nekoliko navrata da će američka vojska pomoći u odbijanju kineske invazije, ali su pomoćnici Bele kuće svaki put povlačili ove izjave.

Tokom svog izveštaja na Kongresu Komunističke partije Kine prošlog meseca, kineski predsednik Si Đinping je istakao rizik od oružanog sukoba oko Tajvana.

On je ponovio da je primarni cilj Pekinga mirno ujedinjenje, ali je upozorio da Peking zadržava pravo da upotrebi vojnu silu da spreči bilo kakve pokušaje tajvanske administracije da proglasi nezavisnost. Prošle nedelje je naredio vojsci zemlje da se uveri da je spremna da odgovori na bezbednosne pretnje koje proizilaze iz nove ere globalnih turbulencija.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track