KOMITET UN USVOJIO NACRT PALESTINSKE REZOLUCIJE: Traži se mišljenje Međunarodnog suda pravde povodom zauzimanja 3 KLJUČNE oblasti
Foto: Shutterstock

NEPRIJATNA SITUACIJA

KOMITET UN USVOJIO NACRT PALESTINSKE REZOLUCIJE: Traži se mišljenje Međunarodnog suda pravde povodom zauzimanja 3 KLJUČNE oblasti

Planeta -

Komitet Ujedinjenih nacija za dekolonizaciju usvojio je nacrt palestinske rezolucije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o produženoj okupaciji Izraela.

U rezoluciji usvojenoj u sedištu UN, u Njujorku traži se da Međunarodni sud pravde (MSP) hitno razmotri izraelsku produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije, koji krše pravo Palestinaca na samoopredeljenje, preneo je Rojters.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim u bliskoistočnom ratu 1967. godine, dok su pregovori koji su vođeni uz posredstvo SAD prekinuti 2014, navela je agencija.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki je u saopštenju naveo da je 98 zemalja podržalo rezoluciju, 52 su bile uzdržane, a 17 je glasalo protiv.

Al-Maliki je pozdravio glasanje i opisao rezoluciju kao diplomatsku i pravnu prekretnicu koja će otvoriti novu eru za pozivanje Izraela na odgovornost za počinjene ratne zločine.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je da pozivanjem na uključivanje Međunarodnog suda pravde Palestinci desetkuju sve šanse za pomirenje.

Obraćajući se forumu, on je rekao da su Palestinci odbacili svaku mirovnu inicijativu, a da sada upliću spoljno telo uz izgovor da sukob nije rešen.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track