SERGEJ LAVROV STIGAO NA BALI: Počinje Samit G-20! Ruski šef diplomatije predstavlja Putina
Foto: Printscreen

indonezija domaćin

SERGEJ LAVROV STIGAO NA BALI: Počinje Samit G-20! Ruski šef diplomatije predstavlja Putina

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas na indonežansko ostrvo Bali na samit Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) gde će u utorak i sredu predstavljati ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kremlj je u petak objasnio da Putin ne može da ide u Indoneziju zbog svog rasporeda rada, dok se njegovo odsustvo vidi kao znak izolacije usred ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski ministar je službenim avionom sleteo na aerodrom Balija iz Pnom Pena, gde je prisustvovao samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je lidere G20 da se usredsrede na ekonomska pitanja, a ne na bezbednosna pitanja koja spadaju u delokrug UN-a.

"Kategorički odbacujemo politizaciju G20, uvodjenje nepovezanih i namerno konfrontirajućih tema u njene rasprave i izolaciju učesnika na osnovu pogrešnih optužbi", navela je ruska diplomatija.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) tokom dana takodje treba da stigne u Indoneziju.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija. One imaju udeo od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji i čine oko dve trećine svetske populacije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track