PAD HERSONA RAZBESNEO ALEKSANDRA DUGINA Putinu poslao ZLOSLUTNU pretnju: Ako vladar ne može da nas spase, sledi mu OVA sudbina
Foto: Profimedia

najbliži saradnik ruskog predsednika

PAD HERSONA RAZBESNEO ALEKSANDRA DUGINA Putinu poslao ZLOSLUTNU pretnju: Ako vladar ne može da nas spase, sledi mu OVA sudbina

Planeta -

Rusko povlačenje iz Hersona ozbiljno je naljutio pobornike ruskog predsednika Vladimira Putina i izazvao tektonske poremećaje u tamošnjoj javnosti. Najjači "šamar" za ruskog lidera došao je režimskog filozofa Aleksandra Dugina - koji već godinama važi za jednog od njegovih najbližih saradnika, navodi Jutarnji list.

Dugin, koga još zovu i „otac ruskog sveta“ i „duhovni učitelj“ Vladimira Putina, ne samo da je napao Putina već je pozvao i na njegovo „uklanjanje“.

„Mi dajemo vladaru apsolutnu moć i vlast da bi nas on sve – narod, državu, ljude, građane – u kritičnom trenutku spasio. Ali ako nas ne može spasiti, onda mu je namenjena sudbina ‘kralja kiše“, naveo je Dugin, citirajući poznatog škotskog antropologa Džejmsa Frasera, koji u svojoj knjizi „Zlatna grana“ piše kako su domoroci iz nekog plemena svom poglavici dali svu vlast da ih spasi od suše i izazove kišu, ali kada mu to nije uspelo – oni su mu razorili trbuh.

Mnogi su ovo protumačili kao poziv na svrgavanje Putina, koji nije uspeo da za svoj narod obezbedi pobedu u ratu.

Dugin nudi i rešenje i spas od mogućeg poraza.

„Naš poslednji resurs je ideologija. Može nas spasiti samo ruska ideja. Samo ona. Tehnička sredstva više nisu dovoljna za pobedu u ratu. Ruska ideologija ima odgovornost da zaštiti ruske gradove kao što su Herson, Donjeck i Simferopolj“, navodi Dugin i dodaje da bi ruski poraz u ratu mogao da dovede do „nuklearnog armagedona“.

Kako kaže, ono što će od Rusije zahtevati Zapad, nikako ne može da bude prihvatljivo za Moskvu.

„Znači, preostaje taktičko nuklearno oružje ili strateško nuklearno oružje. To jest – kraj“, apokaliptično zaključuje razočarani Putinov ideolog Dugin.

Zanimljivo je da Dugin skida svaku odgovornost za povlačenje iz Hersona s generala Sergeja Surovikina, jer, kako kaže, „on je odgovoran samo za tehničku stranu bojišta i ne odgovara za političke odluke“.

Dakle, Dugin smatra da je napuštanje Hersona politička, a ne vojna odluka.

Doduše, nakon nekoliko je sati, očito pod pritiskom, Dugin uklonio svoj post o Putinovoj krivici za „pad Hersona“. Ko je to od njega zahtevao – ostaće nepoznanica.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja