DŽEJK SALIVEN SAVETUJE ZELENSKOG: Vreme za pregovore sa Rusijom, Ukrajina da ne razmišlja o povratku Krima
Foto: EPA

iza kulisa

DŽEJK SALIVEN SAVETUJE ZELENSKOG: Vreme za pregovore sa Rusijom, Ukrajina da ne razmišlja o povratku Krima

Planeta -

Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, smatra da bi tim ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog trebalo da počne da razmatra realnije zahteve za otpočinjanje pregovora sa Moskvom o okončanju rata. Pre svega, to se tiče povratka Krima.

Ovo je objavio The Vall Street Journal , pozivajući se na izvore bliske zvaničnom Vašingtonu. U ovom trenutku, prioriteti koje Kijev postavlja za pregovore su oni koje Putin neće prihvatiti.

„Dvoje evropskih diplomata obaveštenih o razgovorima izjavili su da je Salivan preporučio timu gospodina Zelenskog da počne da razmišlja o svojim realnim zahtevima i prioritetima za pregovore, uključujući reviziju zacrtanog cilja Ukrajine o povratku Krima“, navodi se u članku.

Istovremeno, sam Saliven je zvanično negirao da je Bajdenova administracija promenila stav o rusko-ukrajinskom ratu, da Bela kuća neće prestati da podržava Kijev i zainteresovana je samo za pobedu Ukrajine.

"Naš posao je da Ukrajince stavimo u bolju poziciju na bojnom polju, kako bi, kada i ako se ukaže prilika za diplomatiju, bili u povoljnijoj poziciji za pregovaračkim stolom“, preneli su Salivanove reči američki mediji.

(Kurir.rs/WSJ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track