DANAS JE PRVI SASTANAK AMERIČKOG I KINESKOG LIDERA: Bajden i Si oči u oči na samitu G20, TAJVAN glavna tema razgovora
Foto: AP/Susan Walsh, AP/Ng Han Guan

DUGO OČEKIVANI SUSRET

DANAS JE PRVI SASTANAK AMERIČKOG I KINESKOG LIDERA: Bajden i Si oči u oči na samitu G20, TAJVAN glavna tema razgovora

Planeta -

Kineski lider Si Đinping danas stiže na indonežansko ostrvo Bali na dugo očekivani sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, uoči samita G20, koji će po svemu sudeći biti ispunjen tenzijama zbog ruskog rata u Ukrajini.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o Tajvanu, ruskoj invaziji na Ukrajinu i nuklearnim ambicijama Severne Koreje, mnoga od istih pitanja koja se nadvijaju nad G20, čiji je početak u utorak bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predstavljaće ruskog predsednika na samitu G20 – prvom otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru – nakon što je Kremlj rekao da je Putin previše zauzet da bi prisustvovao. Uoči sastanka sa Sijem, Bajden je rekao azijskim liderima u Kambodži da će američke komunikacione linije sa Kinom ostati otvorene kako bi se sprečio sukob, a da su teški razgovori gotovo izvesni u narednim danima.

Sjedinjene Američke Države će se „energično takmičiti“ sa Pekingom, ali nastojati da „osiguraju da konkurencija ne pređe u sukob“, rekao je Bajden, naglašavajući važnost mira u Tajvanskom moreuzu tokom obraćanja na samitu Istočne Azije u Kambodži. Na Bali je stigao u nedelju uveče.

Odnosi između supersila su pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, poremećeni rastućim tenzijama poslednjih godina oko niza pitanja u rasponu od Hongkonga i Tajvana do Južnog kineskog mora, prinudne trgovinske prakse i američkih ograničenja kineske tehnologije. Tenzije su dodatno porasle nakon avgustovskog putovanja predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan. Poseta je razbesnela Kinu, a odgovor koji je usledio bile su vojne vežbe u blizini Tajvana.

Bajden je u septembru rekao da će američke snage braniti Tajvan u slučaju kineske invazije, što je njegova najeksplicitnija izjava o tom pitanju do sada, što je izazvalo još jedan ljutiti odgovor Pekinga.

Bajden i Si, koji su imali pet telefonskih ili video poziva otkako je Bajden postao predsednik u januaru 2021. godine, poslednji put su se lično sreli tokom Obamine administracije kada je Bajden bio potpredsednik.

Malo je verovatno da će današnji sastanak doneti zajedničku izjavu, saopštila je Bela kuća, ali bi to moglo da pomogne stabilizaciji odnosa.

Obojica lidera prisustvovaće otvaranju samita G20 na Baliju u utorak. Lavrov je u nedelju rekao da Zapad „militarizuje“ jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, postavljajući teren za dalju konfrontaciju sa zapadnim liderima na G20.

Očekuje se da će se britanski premijer Riši Sunak sastati sa Lavrovom na samitu, saopštio je portparol Dauning strita. Takođe je verovatno da će održati bilateralni sastanak sa Bajdenom. Blok G20, koji uključuje širok spektar zemalja u rasponu od Brazila do Indije i Nemačke, čini više od 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 60 odsto njegovog stanovništva.

Australijski premijer Entoni Albaneze trebalo bi da se pridruži indonežanskom predsedniku Džoku Vidodu u obraćanju na paralelnom poslovnom forumu B20 koji se održava u ponedeljak uoči samita G20. Očekuje se da će se milijarder Ilon Mask virtuelno pridružiti jednoj od sesija.

(Kurir.rs/N.M./Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track