ZELENSKI DANAS POSETIO HERSON NAKON RUSKOG POVLAČENJA: "Idemo napred, spremni smo za MIR" (VIDEO)
Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

STIGAO

ZELENSKI DANAS POSETIO HERSON NAKON RUSKOG POVLAČENJA: "Idemo napred, spremni smo za MIR" (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je danas, 14. novembra, strateški važan grad Herson, prenosi agencija Frans pres saopštenje njegove kancelarije.

Ova poseta usledila je samo nekoliko dana nakon što su ukrajinske trupe ušle u grad, nakon što su se ruske snage u petak povukle.

Predsednik Zelenski je zahvalio NATO i drugim saveznicima za njihovu pomoć u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

"Idemo napred", rekao je Zelenski postrojenim ukrajinskim trupama. "Spremni smo za mir, mir u celoj zemlji", saopštio je Zelenski.

01:59

ZELENSKI DANAS POSETIO HERSON NAKON RUSKOG POVLAČENJA: Idemo napred, spremni smo za MIR

Ukrajinci u oslobođenom gradu izrazili su olakšanje na kraju višemesečne okupacije, navodi kancelarija predsednika Ukrajine.

Zelenski je ranije istog dana rekao je da su istražitelji otkrili više od 400 ratnih zločina u oblastima Hersona koje su ruske snage napustile.

"U Hersonskoj oblasti ruska vojska je ostavila za sobom ista zverstva kao i u drugim regionima naše zemlje, gde je mogla da uđe", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Naći ćemo i privesti pravdi svakog ubicu. Bez sumnje", poručio je. Zelenski je rekao da su pronađena tela civila i vojnika, prenosi BBC, navodeći da nije uspeo da proveri ove tvrdnje.

Moskva poriče da su njene trupe namerno gađale civile. U međuvremenu, ukrajinske vlasti su uvele policijski čas preko noći i ograničile putovanja u i iz Hersona.

(Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track