HERSON JE BRZO PAO, ALI ŠTA JE SA DELOM ISTOČNO OD DNJEPRA? Potencijalan uvod u kritičnu fazu rata, jedna stvar BRINE Ukrajince
Foto: EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

NOVI IZAZOV

HERSON JE BRZO PAO, ALI ŠTA JE SA DELOM ISTOČNO OD DNJEPRA? Potencijalan uvod u kritičnu fazu rata, jedna stvar BRINE Ukrajince

Planeta -

Ukrajinsko brzo osvajanje Hersona koji su Rusi u sredu napustili, mogao bi da predstavlja uvod u kritičnu fazu u ratu.

Jesenji teritorijalni ustupci Moskve doveli su do toga da Rusija drži pod svojom kontrolom jedan ključni deo teritorije - kopneni most ka Krimu - koji će Ukrajina pokušati da razdvoji i nanese osvajačima katastrofalan politički poraz.

Prvo, Ukrajina će morati da konsoliduje dobitke u i oko Hersona, obnovi električnu i drugu infrastrukturu, mada Kijev ne mora da strahuje da će Rusi u skorije vreme pokušati da osvoje teritoriju koju su napustili s obzirom da su tokom povlačenja razneli puteve i železničke mostove koji su vodili u grad preko Dnjepra.

Ukrajinci su trenutno zabrinuti zbog satelitskih snimaka koje prikazuju oštećenja na delu brane Nova Kahovka. Strahuju da bi oštećenje brane moglo dodatno ugroziti snabdevanje strujom. Međutim, Rusi će isto tako osetiti posledice potencijalnog uništenja brane jer će se najgore manifestovati na južnom delu reke, koji je pod nadzorom ruskih snaga, prenosi Telegraf, a piše Guardian.

Antonovski i Nova Kahovka jedini su prelazi preko Dnjepra južno od grada Zaporižje koje drže Ukrajinci, zbog čega će oni tamo teško napredovati. Dosta zapadnih i ruskih analitičara očekuje da će Ukrajinci pokušati da napreduju u oblasti Zaporižje prema Melitopolju i Berdjansku.

Herson, most, razoren most
foto: Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinski uspeh u Hersonu, proterivanje Rusa iz Hersona s minimalnim civilnim žrtvama je veliki vojni uspeh. Ukrajinci su taj uspeh postigli zahvaljujući tome što su uspešno razbili ruski lanac snabdevanja. Ipak, ne treba zanemariti da im je naruku išao povoljan geografski položaj Hersona, koji je izolovan na zapadnoj strani Dnjepra.

Novi izazov za Ukrajince će biti front u Zaporožju, gde se linija razdvajanja već mesecima nije pomerala. Pretpostavlja se da su Rusi imali dovoljno vremena da se dobro ukopaju. Dodatna prednost Rusa na ovom terenu su ruski vojni obveznici koji su poslati na front od kojih je čak trećina, navodno, upućena ovde. Ipak, ne može samo ljudstvo sa minimalnom obukom, slabom opremom i lošom platom da garantuje vojni uspeh, navodi Guardian.

Istovremeno, ruski taktički pristup dosad je bio nefleksibilan tako da će Kijev verovatno primeniti isti metod a to je da napadne osvajače s pozadine kako njihova prednja linija ne bi mogla efikasno da se bori. Sada je cela pokrajina Herson južno od Dnjepra, sve do Krima, u dometu raketa Himars.

Čini se da će Kijev zadržati podršku SAD-a i ostalih zapadnih zemalja. Zimsko vreme očigledno komplikuje situaciju za obe strane, ali očekivano smrzavanje tla će omogućiti manevrisanje, što će biti od koristi za ukrajinske kontranapade, navodi se u tekstu.

(Kurir.rs/Telegraf/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track