DUGA RUKA IRANA I KINE U AMERICI Širom SAD angažuju privatne istražitelje da jure njihove državljane JEFTINA I NISKORIZIČNA OPCIJA
Foto: Shutterstock/breakermaximus

akcija

DUGA RUKA IRANA I KINE U AMERICI Širom SAD angažuju privatne istražitelje da jure njihove državljane JEFTINA I NISKORIZIČNA OPCIJA

Planeta -

Širom Sjedinjenih Država, Iran i Kina sve više angažuju privatne istražitelje da pokušaju da nadgledaju, uznemiravaju ili čak vrate disidente. Njujork tajms je došao do informacija da su privatni istražitelji angažovani u operacijama u Njujorku, Kaliforniji i Indijani, piše Jutarnji list.

Kina i Iran imaju istoriju uspostavljanja špijunskih mreža u Sjedinjenim Državama, često fokusirajući se posebno na disidente. Mnogi disidenti iz Irana i Kine imaju pravi strah da će biti na meti špijuna. Brus Hofman, stručnjak za terorizam u Savetu za spoljne poslove, rekao je da iranska i kineska vlada mogu da angažuju istražitelje da dobiju rutinske informacije o prebivalištu, broju mobilnog telefona, socijalnom osiguranju ili poslovnoj adresi.

U jednom primeru u julu 2022. godine, zaposleni u Odeljenju za unutrašnju bezbednost, Kreg Miler, i Derik Tejlor, penzionisani agent Odeljenja za unutrašnju bezbednost koji je postao privatni istražitelj, uhapšeni su i optuženi od strane američkog Ministarstva pravde zbog njihove uloge u kineskoj zaveri da ćutanje neistomišljenika. Tejlor i Miler su navodno špijunirali disidente, prikupljali i objavljivali poverljive informacije o stanovnicima SAD iz baza podataka. „Kada su bili suočeni sa svojim zločinima, lagali su i uništavali dokaze“, rekao je američki tužilac Breon Peace.

Ovo nije prvi put da Kina pokušava da iskoristi lokalne privatne istražitelje za svoju špijunažu. U stvari, to je deo pekinške operacije Lov na lisice – antikorupcijske inicijative za koju tvrdi da je zapravo šema za ciljanje kineskih disidenata u inostranstvu i pokušaja da ih deportuju.

Jeftina i niskorizična opcija

U drugom slučaju iz jula 2021. godine, iranski državljani optuženi su za pokušaj otmice iranske novinarke disidenta i aktivistkinje za ljudska prava Masihe Alinejade, koja je živela u Bruklinu. To su uradili uz pomoć privatnih istražitelja koji su prikupili informacije koje su korišćene za planiranu otmicu. U ovom slučaju, 71-godišnjem Michaelu McKeeveru, privatnom istražitelju kojeg je unajmila iranska obavještajna služba, rečeno je da prati ženu koju su identifikovali kao nestalu osobu iz Dubaija, a koja je pobjegla kako bi izbjegla vraćanje duga Međutim, Mekivera je kontaktirao FBI, sa kojim je počeo da radi na hapšenju iranskih operativaca umešanih u planiranje otmice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Autoritarnim režimima je lako koristiti privatne istražitelje kao jeftinu i niskorizičnu opciju za svoje postupke. S druge strane, privatnim istražiteljima je ponekad teško da otkriju ko su im klijenti. Privatni istražitelj Ves Berden je objasnio: „Ako imate nekoga na drugoj strani — obaveštajnog profesionalca koji zna kako da laže i da stvori „dimnu zavesu“ i „ogledala“ — ponekad je teško pravilno ispitati te klijente. "

Iako Mekiver nije optužen za bilo kakvo krivično delo, neki istražitelji nisu izbegli pravne probleme. Majkl Mekmehon je 55-godišnji penzionisani narednik njujorške policije koji je izgradio karijeru privatnog istražitelja. Uhapšen je 2020. i suočio se sa optužbama da je delovao kao ilegalni agent kineske vlade. Tužioci su rekli da je on bio deo pokušaja da se kineski državljanin iz Nju Džersija, identifikovan kao Džon Do-1, vrati u Kinu.

Mekmehon je u svoju odbranu rekao da nije znao da radi za Kinu, ali da mu je rečeno da u Nju Džersiju traži osobu koja je ukrala novac od kineske građevinske kompanije.On je tvrdio da je oduvek radio na strani vlade i bio je iznenađen kada su mu agenti FBI jednog jutra u oktobru 2020. pokucali na vrata.Njegov advokat je rekao da privatne kompanije često angažuju istražitelje da lociraju ljude koje vlasti traže.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track