SAGA KONAČNO PRIVEDENA KRAJU: Da, Rusija jeste hiperzvučne rakete kinžal prebacila u Belorusiju! Uslikan i MiG-31 sa raketom
Foto: Twitter/ Status-6

tragom vesti

SAGA KONAČNO PRIVEDENA KRAJU: Da, Rusija jeste hiperzvučne rakete kinžal prebacila u Belorusiju! Uslikan i MiG-31 sa raketom

Planeta -

Da konačno je i potvrđeno da je Rusija u Belorusiju prebacila hiperzvučne rakete 9-A-7660 Kinžal (NATO oznake Kh-47M2). Potvrda je došla posle uočavanja tih raketa na ruskim borbenim avionima MiG-31 koji su stacionirani u Belorusiji sa čime je najavljeno da ratna epizoda u Ukrajini ni izdaleka nije gotova, kao što neki misle.

Naime, Rusija je od početka rata u Ukrajini dva puta u centralnoj i zapadnoj Ukrajini izvela napade hiperzvučnim raketama tipa Kinžal. U oba navrata rakete su bile lansirane iz dubine ruske teritorije, a sad po prvi put rakete su primaknute sve bliže Ukrajini, što u Kijevu stvara nervozu.

Tako da Rusija sad bar i izvanično ne krije da su rakete kinžal sitgle u Belorusiju sa čime je ulog o ovoj igri postao još veći.

Inače 16. oktobra u prepodnevnim časovima na nebu iznad beloruske prestonice Minsk pojavilo se nekoliko lovaca MiG-31 koji su napravili 20-to minutni let nad gradom. To je na Zapadu izazvalo paniku da se radi o avionima nosačima hiperzvučnih krstarećih raketa I da je u pitanju verzija MiG-31K. Naravno, kinžala na migovima nije bilo i avioni su se vratili u bazu Mačulišči gde se na aerodromu nalazi 50. mešovita avijacijska baza i glavni štab PVO Belorusije.

Neformalno je potvrđeno da 6 lovaca MiG-31 patrolira i na nebu Belorusije. Zapadni mediji navodili su da je u pitanju verzija MIG-31K koja nosi hiperzvučne rakete tipa Kinžal, ali do sad ni na jednom snimku, pa ni onom iznad Minska se nije moglo sa sigurnošću reći da ti avioni nose hiperzvučne rakete.

Narednih nekoliko dana baza je postala sfera interesovanja kako vojnih-špijunskih satelita, tako i komercijalnih. Na objavljenim snimcima se moglo videti da su na stajankama četiri MIG-31, ali ono što se nije moglo videti bilo je da li na avionima ima hiperzvučnih raketa tipa Kižal.

I NATO pakt nije sedeo skrštenih ruku, i nije časio časa nego je uz granicu sa Belorusijom poslao izviđačke avione koji su osmatrali sa teritorije Poljske dešavanja unutar Belorusije, sa posebnim osvrtom na priču o MiG-31 koji su naoružani Kinžalima.

A, onda kako to biva u celu priču uključuju se prepoštenii i pravodljubivi britanski mediji koji počinju da spinuju priču.

Upravo u britanskim tabloidima pojavili su se satelitski snimci z beloruske vojne baze Mačulišči, što je kao među britanskim obaveštajicma je bio alarm za uzbunu, a još više među britanskim tabloidima posle otkrića ruskih borbenih aviona MiG-31 koji su naoružani hiperzvučnim krastarećim raketama 9-A-7660 Kinžal (Kh-47M2).

Kinžal, hipersonična raketa
foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Britanski mediji su to kvalifikovali kao direktnu pretnju ostrvu koja preti iz pravca Belorusije.

Tabloid „Dejli Star“ (The Daily Star) navodi da su ovi avioni primećeni u Belorusiji, na oko 1.770 kilometara udaljenosti od Velike Britanije, što znači da bi mogli da „dobace“ do njene teritorije posle lansiranja. Vojni stručnjaci to tumače kao pretnju i opomenu Velikoj Britaniji jer se ovi avioni sa „Kinžal“ raketama nalaze na distanci koja ne odgovara Velikoj Britaniji.

The Sun je objavio članak pod naslovom „Ruska raketa Kinžal na nuklearni pogon na udaljenosti od udara na London u jezivom upozorenju Zapadu“. U tekstu se navodi da je Kremlj premestio rakete, kako bi pretio Velikoj Britaniji.

Prema britanskim obaveštajnim podacima, smrtonosno oružje je prebačeno oko 1.770 kilometara od Londona. Ministarstvo odbrane objavilo isto ažuriranu informaciju sa slikom snimljenom na aerodromu oko osam milja (oko 10 km) južno od beloruske prestonice Minska.

Ovaj britanski tabloid napominje da je svemirski satelit zabeležio prisustvo dva udarna MiG-31K na aerodromu a da su „u blizini nalazi raketni kontejner dužine sedam metara“.

The Sun podseća da „Kinžal“ može da leti 12 puta brže od brzine zvuka, da je lansiranje rakete gotovo nemoguće otkriti, kao što ne postoji način da se ove rakete presretnu sistemima PVO sa kojima raspolaže Velika Britanija. Sada će ruski „Kinžali” moći brže da stignu do Londona – „za oko 9 minuta”.

I na tome se sve zvaršilo. Britanski mediji su spekulisali, Ukrajina strahovala, a Rusi konačno ne javno već posredno preko fotografija obelodanili da su u Belorusiju stigle hiperzvučne rakete Kinažl sa čime su uneli još već zebnju među Ukrajince i podgrejali sumnje o skorom otvaranju severnog fronta.

Ukrajina, MiG 31
foto: Printscreen/Twitter

Ono što je u ovoj prilici interesantno jeste da Rusija pred početak napada na Ukrajinu 9. februara 2022 prebacila rakete Kinžal i MiG-31 na aerodrom Čakalovsk u Kalinjingradskoj oblasti, a isti scenario je ponovila i u avgustu ove godine, a čime je mnogo bila bliža od Belorusije.

Uprkos tome Rusija je sagu sa MiG-31 nastavila da podgrejava kada je 27. oktobra zvanično po prvi put od početka rata u Ukrajini Ministarstvo odbrane Ruske Federacije putem svog televizijskog kanala TV Zvezda objavilo je kratak snimak u kome navode da je borbeni avion MIG-31BM korišten u vazdušnim operacijama nad Ukrajinom.

Inače i ranije su dolazile informacije da su ovi borbeni avioni korišteni u ratu u Ukrajini, pre svega kao nosači hiperzvučnih raketa Kinžal i to u dva navrata. Poslednji put se spominjala njihova upotreba na nebu iznad Belgorodske oblasti.

U fokusu priče bio je pilot koji se predstavio pod imenom Aleksandar, a koji je u kamere ruske TV Zvezda dok je stajao ispred svog lovca MiG-31BM rekao da je pre izvesnog vremena oborio ukrajinski SU-24 sa dalekometnim raketama vazduh-vazduh, najverovatnije R-37 koje se inače vide zakačene ispod krila MiG-31.

Ukrajina, MiG 31
foto: Printscreen/Twitter

Ruski mediji sugerišu da je u pitanju ukrajinski izviđač SU-24MR koji je nedavno obren iznad Poltavske oblasti, a koji je korišten za otkrivanje radarskih lokacija i lokacija PVO u Belgorodskoj oblasti kako bi MiG-29 i SU-27 lansirali protivradarske rakete tipa HARM.

Inače ovde treba dodati i da jedna od verzija priče kaže da je krivac za obaranje ovog SU-24MR, SU-27 i MiG-29 i PVO sistem dugog dometa S-300V4.

Takođe na snimku se osim R-37 i R-77 vide i tri rakete vazduh-vazduh R-73 namenjen za blisku vazdušni borbu. Avioni su kako je navedeno poleteli iz Balbeka na Krimu, gde su premešteni početkom oktobra meseca.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track