ZAMBIJSKI STUDENT KOJI JE BIO U ZATVORU POGINUO U UKRAJINI: Osuđen na 9 godina zatvora, a otišao na ratište! Lusaka zove Moskvu
Foto: Shutterstock

traže objašnjenje

ZAMBIJSKI STUDENT KOJI JE BIO U ZATVORU POGINUO U UKRAJINI: Osuđen na 9 godina zatvora, a otišao na ratište! Lusaka zove Moskvu

Planeta -

Student iz Zambije, koji je studirao nuklearni inženjering u Moskvi, ali je pre dve godine osuđen za neodređene zločine u Rusiji, poginuo je u bici u Ukrajini.

Njegovu smrt saopštilo je zambijsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje sada od Kremlja traži objašnjenje kako je njihov državljanin završio na ratištu.

Zambijski ministar spoljnih poslova Stenli Kakubo naveo je u saopštenju da je reč o 23-godišnjem Lemekaniju Natanu Njirendi, koji je u Rusiji osuđen na devet godina i šest meseci zatvora, a obavešten je da je poginuo na bojnom polju 9. novembra.

Kako su takođe napisali u poruci, odmah su pristupili proverama informacija o pogibiji svog državljanina, koji je, kako su saznali, preminuo 22. septembra.

Zambijsko ministarstvo sada ima pitanja za Moskvu, odnosno kako je njihov državljanin završio na bojnom polju.

„Zbog ovog veoma tužnog događaja, zatražili smo od ruskih vlasti da nam dostave informacije o svim okolnostima koje će razjasniti zašto je državljanin Zambije, koji je služio kaznu u Moskvi, regrutovan da se bori u Ukrajini, a potom izgubio život. ."

Ministarstvo je takođe navelo da će posmrtni ostaci muškarca prvo biti prevezeni u grad Rostov na Donu na jugoistoku Rusije, odakle će potom biti vraćeni u Zambiju.

Vlada Zambije je sponzorisala 23-godišnjaka da studira nuklearno inženjerstvo na Moskovskom institutu za fiziku i tehnologiju. Nakon što je osuđen 2020. godine, kaznu je služio u zatvoru na periferiji Moskve, navodi CNN.

Upravo iz ruskih zatvora treba da se regrutuju stotine zatvorenika kako bi Rusija ojačala svoje vojne redove. Tačan broj svih Afrikanaca koji je trebalo da budu regrutovani u rusku vojsku nije poznat. Međutim, nekoliko hiljada afričkih studenata je pobeglo nakon početka rata. Mnogi su tada prijavili da su bili žrtve rasizma na granici.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track