ZELENSKI SE OBRATIO LIDERIMA NA SAMITU G-20: Ovo su ukrajinski zahtevi za mir koje Rusija mora da prihvati
Foto: Twitter/nexta_tv

predstavljeni predlozi

ZELENSKI SE OBRATIO LIDERIMA NA SAMITU G-20: Ovo su ukrajinski zahtevi za mir koje Rusija mora da prihvati

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski putem video linka obratio se svetskim liderima na samitu G20 koji se održava u Indoneziji, i tom prilikom rekao kako je sada vreme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji.

"Uveren sam da je sada vreme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti. Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet. A postoji i niz rešenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno garantovao mir.

Učešćem na samitu predstavio sam predloge ovakvih odluka, konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama sveta da budu sukreatori mira s nama - rekao je Zelenski.

Zatim je predočio uslove koje Ukrajina ima za mir, a to su: nuklearna bezbednost, osiguranje hrane, energetska bezbednost oslobađanje zatvorenika, sprovođenje Povelje UN-a i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka, i povlačenje ruskih trupa i prestanak borbe.

"Nećemo dopustiti da Rusija čeka i jača svoje snage. Uveren sam da je sada vreme kada ruski rat mora i može biti zaustavljen - istakao je Zelenski.

On je naveo da Rusija mora potvrditi jedinstvenost Ukrajine, i povući svoje trupe s ukrajinskog teritorija i platiti naknadu za prouzrokovanu štetu. Istakao je kako rat treba završiti pravedno i na temelju Povelje UN-a i međunarodnog prava.

"Molim vas, izaberite svoj put za liderstvoi zajedno ćemo sigurnos provesti formulu mira - rekao je Zelenski.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track