CRNOM FARBOM NA SLIKU GUSTAVA KLIMNTA: Ludilo eko aktivista se nastavlja! Meta muzej u Beču VIDEO
Foto: Printscreen

vandalizam

CRNOM FARBOM NA SLIKU GUSTAVA KLIMNTA: Ludilo eko aktivista se nastavlja! Meta muzej u Beču VIDEO

Planeta -

Ludilo eko aktivista koji napadaju muzeje i uništavaju umetničke slike neprocenjive vrednosti ne samo finansijski nego kulturnu baštinu celog sveta se nastavlja. Posle Pariza, Londona, Madrida na red je došao i Beč.

Naime, tamo je dvoje eko aktivista prosulo crno farbu po slici Gutava Klimta " Smrti i život", kako bi ukazali na ekološke probleme u svetu.

class="twitter-tweet">

Ekoaktivisti oskrnavili Klimtovu sliku u Muzeju Leopold pic.twitter.com/Hj9DC5lRIb

— Pluton (@Pluton45873221) November 15, 2022

Ko je Gustav Klimnt

Gustav Klimt, poznati slikar secesije. Njegove slike poznate su u celom svetu i postižu visoke cene. Pa ipak, zlatnu boju, često prisutnu na njegovim radovima, neki smatraju kičem. Klimt je rođen 14. jula 1862. u porodici skromnih mogućnosti, pa je priliku za studiranje na bečkoj Školi za umetnost dobio zahvaljujući stipendiji. Zajedno sa bratom, Ernstom Klimtom koji je pohađao istu školu, kao i kolegom Francom Mačem, marljivo je radio i brzo napredovao. Pored poslova na ukrašavanju plafona i teatara, pročuo se i kao portretista dobrostojećeg jevrejskog građanstva. Nije radio samo na slikama, već je u saradnji s arhitektima osmišljavao čitave kuće i vile kao „totalna umetnička dela“. Godine 1894. dobio je narudžbinu za tri monumentalne slike na plafonu velike aule bečkog univerziteta. Njegov alegorični prikaz triju fakulteta – pravnog, filozofskog i medicinskog – izazvao je skandal. Gustav Klimt je umro 6. februara 1918. u od posledica moždanog udara.

Kurir.rs/A.M./DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track