UKRAJINCI OVO PLAĆAJU ŽIVOTIMA: Rat za Ukrajinu pitanje opstanka, za Zapad poligon za probu novih oružja i vežba za buduće ratove
Foto: EPA Stanislav Kozliuk

analiza njujork tajmsa

UKRAJINCI OVO PLAĆAJU ŽIVOTIMA: Rat za Ukrajinu pitanje opstanka, za Zapad poligon za probu novih oružja i vežba za buduće ratove

Planeta -

Rat u Ukrajini je test za novo zapadno oružje, novu tehnologiju koja će, ispostaviće se, obeležiti neke buduće ratove. Iako je rat u Ukrajini uglavnom artiljerijski rat i većina korišćenog naoružanja je iz sovjetskog doba, on je i poligon za novorazvijena ratna tehnološka rešenja, od kojih se najviše ističe dron.

Ugledni američki list Njujork tajms u svojoj analizi pominje da je jedan od sistema testiranih u Ukrajini američki sistem Delta. To nije raketni bacač, top ili bilo koja druga vrsta teškog naoružanja. Reč je o informacionom sistemu koji radi u realnom vremenu – onlajn mreži za praćenje ruskih snaga namenjenoj ukrajinskim jedinicama, civilnim zvaničnicima i drugim posmatračima, prenosi Jutarnji list.

Artiljerijski napadi

Softver razvijen u saradnji sa NATO-om skoro da nije bio testiran u borbi ranije. Ali dok su se ukrajinske jedinice kretale oko Hersonske oblasti, u velikoj kontraofanzivi koristile su, pored moćnog zapadnog artiljerijskog oružja, Delta da potisnu ruske snage. Velika kontraofanziva je ogroman ukrajinski uspeh u devetomesečnom ratu.

Bitka za Ukrajinu, primećuje Njujork tajms, ostaje uglavnom rat na iscrpljivanje, uz nemilosrdne artiljerijske udare i druge taktike iz Drugog svetskog rata. Međutim, kao i tradicionalno ratovanje, napredak u tehnologiji i obuci se prati kako bi se utvrdilo kako novi sistemi menjaju lice ratovanja, dodaje NIT.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Među zanimljivom novom tehnologijom svakako su brodovi na daljinsko upravljanje, oružje protiv dronova poznato kao Ski Vipers i ažurirana verzija PVO sistema izgrađenog u Nemačkoj, koju nemačka vojska tek treba da koristi.

„Ukrajina je najbolji poligon za obuku jer imamo priliku da testiramo sve pretpostavke u borbi i uvedemo revolucionarne promene u vojnu tehnologiju i moderno ratovanje“, rekao je Mihajlo Fedorov, ukrajinski premijer i ministar digitalne transformacije, na konferenciji u inostranstvu u oktobru.

Fedorov je naglasio sve veće oslanjanje na daljinski upravljane avione i brodove za koje vojni stručnjaci kažu da su postali oružje izbora u ovom ratu. Ovo se dešava prvi put. Ukrajina je na neki način prekretnica u istoriji ratovanja i najavljuje novu eru, koja bi se mogla nazvati erom dronova.

„U poslednje dve nedelje ponovo smo se uverili da će se ratovi budućnosti voditi uglavnom oko dronova, a minimalno sa ljudima“, prokomentarisao je Fedorov.

Daljinsko upravljanje

Ukrajina i njeni saveznici od prošlog leta testiraju brodove napunjene eksplozivom na daljinsko upravljanje u Crnom moru, što je kulminiralo smelim oktobarskim napadom na rusku flotu kod Sevastopolja, prenosi NIT.

Još prošle godine, ukrajinska vojska je, boreći se protiv pobunjenika u Donbasu, koristila nove topove za ometanje bespilotnih letelica poznatih kao Ski Vipers. Ovo oružje za skretanje i ometanje dronova razvijeno je u Litvaniji i bilo je na tržištu samo dve godine pre nego što ga je Ukrajina primila kroz program pomoći NATO-a.

Danas su oni samo jedan tip ometača dronova koji leti u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

„U Ukrajini učimo kako da se borimo i kako da koristimo našu NATO opremu“, prokomentarisala je bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte. Ali nakon toga je zaključila: „Ipak, sramota za mene jer Ukrajinci životima plaćaju ove naše vežbe“.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track