CNN: Ukrajinska vojska priznala da je pokušala da presretne rusku raketu, to je za Bajdena i NATO bilo KLJUČNO
Foto: EPA/Wojtek Jargilo, Twiter Printscreen, EPA Justin Lane

saveznici obavešteni

CNN: Ukrajinska vojska priznala da je pokušala da presretne rusku raketu, to je za Bajdena i NATO bilo KLJUČNO

Planeta -

Ukrajinska vojska je obavestila SAD i druge zapadne saveznike da je pokušavala da presretne rusku raketu u vremenskom periodu koji se poklapa sa incidentom u Poljskoj i blizu nje, javio je CNN , pozivajući se na izvor iz američke administracije.

Kako navodi TV kanal, upravo su ovi podaci postali osnova za trenutnu procenu ovog incidenta od strane Vašingtona, prenosi RIA Novosti.

Sinoć su poljski mediji javili da su dve rakete pale u Lublinsko vojvodstvo na granici sa Ukrajinom . Od posledica incidenta dve osobe su poginule.

Istovremeno, neposredno nakon incidenta, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su pale rakete ruske proizvodnje, a ambasador je pozvan u kancelariju. Istovremeno, predsednik Andžej Duda je primetio da još nema tačnih informacija. Nakon incidenta, Varšava je sazvala Savet NATO- a u skladu sa četvrtim članom glavnog ugovora, koji predviđa konsultacije u slučaju pretnje nekoj od članica alijanse.

Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da vojska nije gađala nijedan cilj u zoni ukrajinsko-poljske granice, a da su sve izjave Varšave o umešanosti Moskve su provokacija.

Prema rečima američkog predsednika Džoa Bajdena posle hitnog sastanka lidera G7 i zemalja NATO-a, preliminarni podaci ne potvrđuju da su ruske trupe lansirale palu raketu. Pentagon je saopštio da ne namerava da operiše spekulacijama, već na dovoljno jasnim činjenicama.

Optužbe protiv Rusije za umešanost u incident Kremlj je nazvao primerom još jedne histerične pomahnitale rusofobične reakcije, koja nije zasnovana ni na kakvim stvarnim podacima.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track