NIKOME SE NE IDE U TREĆI SVETSKI RAT! Pad raketa u Poljskoj bila je pokazna vežba: Od sukoba planetarnih razmera SVI ZAZIRU!
Foto: Twiter Printscreen

epilog incidenta

NIKOME SE NE IDE U TREĆI SVETSKI RAT! Pad raketa u Poljskoj bila je pokazna vežba: Od sukoba planetarnih razmera SVI ZAZIRU!

Planeta -

Planeta je u utorak popodne, u trenutku kada je raketa koja je pala u poljskom selu Pževodov i ubila dvoje državljana ove zemlje, činilo se, bila na ivici Trećeg svetskog rata, najbliže još od Kubanske krize.

Međutim, epilog ovog incidenta ostavio je sasvim suprotan utisak: sukob planetarnih razmera ne samo da nikome nije u interesu, već se od njega i te kako zazire.

Poljska je država članica NATO, pa bi napad na nju značio defakto početak direktnog sukoba Rusije i NATO.

Sovjetski Savez i SAD su uspeli da prođu kroz ceo hladni rat a da ne naprave takvu grešku, jer su Vašington i Moskva bili itekako svesni rizika od slučajnog ulaska u rat.

Rusija Vladimira Putina je daleko manje predvidljiva nuklearna sila od Sovjetskog Saveza, podižući nivo opasnosti, kako je istakao američki predsednik Džo Bajden, na najviši od kubanske raketne krize.

Poljska, rakete, Pogođena Poljska
foto: Twiter Printscreen

Putinova intervencija u Siriji dovela je do toga da je ruski borbeni avion oborio turski borbeni avion iznad tursko-sirijske granice u novembru 2015. godine, ali je taj incident obuzdan, piše "Gardijan".

Slično tome, raketni incident od utorka neće dovesti do direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije. Po svemu sudeći, radilo se o nesrećnom slučaju, a ne namernom napadu, a raketa je najverovatnije bila deo ukrajinskog protivvazdušnog sistema ruske proizvodnje S-300.

Američki predsednik Bajden rekao je da raketa verovatno nije ispaljena iz Rusije. Bajden je to izjavio nakon razgovora sa liderima zapadnih zemalja usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne države.

Prvi termin koji se nakon “tragičnog incidenta”, kako je formalno okarakterisano ono što se utorak u 15.40 dogodilo na teritoriji NATO članice Poljske, čuo u svetskim medijima bio je “Član 5”. Ali čak i da je raketa došla iz Rusije, ne bi za sobom povukla aktivaciju Člana 5 ugovora NATO-a.

- Namerni oružani napad je prava stvar. Dve greškom ispaljene krstareće ili balističke rakete to nisu – rekao je Vilijam Albukerki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja Međunarodnog instituta za strateške studije.

Kakav će biti odgovor

Do sada je široki konsenzus NATO-a bio da bi ruska eskalacija dovela do pojačanih isporuka oružja Ukrajini, i da bi to – umesto bilo kakvog direktnog učešća NATO-a – služilo kao odvraćanje od ruske nepromišljenosti.

To je najverovatniji odgovor i ovog puta, a unutar NATO-a će se voditi debata o tome da li to opravdava korak napred u vrsti vojne pomoći koja se pruža. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdio je da ona garantuje nabavku borbenih aviona F-15 i F-16.

Incident na poljskoj granici je takođe obnovio pozive za zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine koju bi sprovodila NATO protivvazdušna odbrana, a posebno se za to zalažu zvaničnici baltičkih država.

Zagovornici takvog poteza su tvrdili da su rizici da takav korak izazove sveopšti rat sada daleko manji nego na početku invazije u punom obimu, pošto su ruske snage trenutno ograničene na daleki istok i jug Ukrajine. Međutim, postojao bi značajan otpor prema takvom proširenju uloge NATO-a od strane SAD i drugih NATO saveznika.

Poljska, rakete, Pogođena Poljska
foto: Twiter Printscreen

Iako će ovaj incident verovatno biti suzbijen, to ne znači da rizici od sukoba između NATO-a i Rusije zbog pogrešne procene nisu stvarni.

Kijev je nestrpljiv da NATO što je moguće bliže poveže sa borbom zemlje za obnavljanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Zelenski je u utorak rekao da su projektili „udar protiv naše kolektivne bezbednosti“ i „veoma ozbiljna eskalacija“.

U međuvremenu, kako se ruski vojni debakl u Ukrajini pogoršava gubitkom Hersona i okolne teritorije, Putin postaje sve očajniji i zagovornici rata koji dominiraju televizijskim diskursom u Rusiji traže konfrontaciju kako bi racionalizovali poniženje zbog gubitaka u ratu.

Dok je ministarstvo odbrane tvrdilo da nema nikakve veze sa projektilima, Margarita Simonjan, šef propagandnog kanala RT, likovala je zbog implikacija o ruskom udaru.

„Ako ovo nije namerna provokacija, postoji jedna dobra vest. Zemlja NATO-a je toliko očajno branjena da je svako može slučajno pogoditi bilo čime, a ceo NATO neće ni znati ko ju je udario, čime i zašto “, napisala je Simonjan na Tviteru.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track