SI ĐINPING, MAKRON I KAMALA HARIS U BANGKOKU: Početak samita obeležilo LANSIRANJE RAKETE iz Severne Koreje
Foto: AP/Rungroj Yongrit

OKUPLJENI ZVANIČNICI

SI ĐINPING, MAKRON I KAMALA HARIS U BANGKOKU: Početak samita obeležilo LANSIRANJE RAKETE iz Severne Koreje

Planeta -

Lideri 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) stigli su u tajlandsku prestonicu Bangkok na dvodnevni samit organizacije koji se održava danas i sutra.

Tajland, domaćin samita APEK-a, pozvao je danas okupljene zvaničnike da se "izdignu iznad razlika" i fokusiraju na rešavanje hitnih globalnih ekonomskih pitanja u oblastima kao što su trgovina i inflacija, prenosi Rojters.

Osnovan da promoviše ekonomsku integraciju, forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) obuhvata 38 odsto globalnog stanovništva i 62 odsto bruto domaćeg proizvoda i 48 odsto trgovine, navodi britanska agencija.

Samitu u Bangkoku uz brojne zvaničnike prisustvuje i predsednik Kine Si Ðinping, dok SAD predstavlja potpredsednica SAD Kamala Haris.

Tajlandski premijer i domaćin APEK-a Prajut Čan-oča rekao je danas da želi da se na ovonedeljnom samitu razgovara o tome kako lideri mogu da pomognu u tranziciji ka održivom ekonomskom rastu i razvoju.

- Ne možemo više da živimo kao što smo živeli. Moramo da prilagodimo naše perspektive, način života i način poslovanja - rekao je on tokom uvodnog obraćanja.

Tajland se nada da će se na samitu ostvariti napredak u formiranju azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine (FTAAP), a ovi pregovori se odvijaju u trenutku geopolitičkih tenzija oko rata u Ukrajini i drugih žarišta kao što su Tajvan i Korejsko poluostrvo, navodi Rojters.

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je na samitu danas da njegova zemlja razmatra mogućnost da sledeće godine bude domaćin trećeg Foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, što bi bilo prvo takvo okupljanje od početka pandemije kovid-19, nakon foruma, 2017. i 2019. godine, koji su okupili lidere i zvaničnike iz desetina zemalja.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN / POOL

Današnje okupljanje azijsko-pacifički lidera obeležilo je i novo lansiranje rakete Severne Koreje, za koju su japanski zvaničnici saopštili da je pala samo 200 km od Japana i da je imala dovoljan domet da stigne do kopna SAD.

Japanski premijer Fumio Kišida, koji takođe boravi u Bangkoku na sastanku APEK-a, rekao je novinarima da je Severna Koreja "ponavlja svoje provokacije sa neviđenom učestalošću".

Bela kuća je u saopštenju navela je da je potpredsednica Kamala Haris razmatrala sa regionalnim liderima na dvodnevnom samitu testiranje raketa Pjongjanga.

Lideri Južne Koreje, Japana i SAD, održali su hitan sastanak danas na marginama samita APEK-a nakon lansiranja projektila Severne Koreje, objavila je novinska agencija Kjodo.

Pozivajući se na izvor iz japanske vlade, agencija je izvestila da i lideri Australije, Kanade i Novog Zelanda takođe prisustvuju sastanku o lansiranju projektila, za koji se sumnja da je interkontinentalna balistička raketa.

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je danas da je lansiranje rakete Severne Koreje „drsko kršenje” više rezolucija UN i destabilizacija bezbednosti u regionu.

- Osuđujemo ove akcije i ponovo pozivamo Severnu Koreju da zaustavi dalje nelegalne, destabilizujuće akte - rekla je ona tokom sastanka na marginama samita APEK-a.

Početak samita obeležio je i sukob tajlandske policije i oko 350 demonstranata koji su se okupili i oko 10 kilometara od mesta gde se sastaju lideri APEK-a.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track