ISPRAVKA: Ukrajinski zvaničnici nikada nisu tvrdili da su ruski vojnici u Makijivki stradali od mine
Foto: Printscreen/Twitter

UZNEMIRUJUĆe

ISPRAVKA: Ukrajinski zvaničnici nikada nisu tvrdili da su ruski vojnici u Makijivki stradali od mine

Planeta -

Naš portal je 18.11.2022 objavio tekst pod nazivom NOVI UŽASAVAJUĆI SNIMAK SA RATIŠTA: Moskva tvrdi da su ukrajinski vojnici ubili 10 zarobljenika, a Kijev da su nastradali od mine, u kom su tvrdnje ukrajinske strane, kako utvrđuje fekt-čeking sajt Raskrinkavanje.ba, okarakterisane kao prenošenje lažne vesit, s obzirom na to da niko od ukrajinskih zvaničnika nije izjavio to što se tvrdi u tekstu.

Naime, u originalnom tekstu koji smo objavili navedeno je da se na društvenim mrežama pojavio snimak iz sela Makajevka na kome se navodno vidi trenutak kad grupa ukrajinskih vojnika zarobljava 10 boraca DNR koji su odlučili da se predaju. Borci u jednom momentu ležu na zemlju dok ukrajinski vojnici drže upereno oružje u njih, pisalo je u prvobitnoj verziji. U jednom trenutku, dok poslednji vojnik izlazi, navodno se otvara rafalna paljba. Na kraju snimka se vide njihova tela koja leže u krvi. Navodi se da je ruska strana tvrdila da su zarobljenike potom ubili pripadnici 80. desantno-jurišne brigade oružanih snaga Ukrajine, a da je s druge strane, ukrajinska strana tvrdila da je nastradao vojnik koji je otvorio vatru i koji je odbio da se preda dok su ostali nastradali u padu minobacačke granate.

Ovakvo prenošenje događaja nije istinito, jer prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, o spomenutim videosnimcima i scenama pisali su brojni svetski mediji, poput CNN, New York Times, Reuters, Associated Press, Al Jazeera, ABC News i Moscow Times. Kako se vidi iz ovih izveštaja, tačno je da su ruski zvaničnici Ukrajince optužili za ratni zločin i za namerno ubijanje vojnika koji su se predali. Međutim, o slučaju ubistva ruskih vojnika oglasili su se i brojni ukrajinski zvaničnici: ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets, savetnik iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Oleksij Arestovič, kao i zamenica ukrajinskog premijera za evropske i euroatlantske integracije Olha Stefanišin. Međutim, niko od navedenih ukrajinskih zvaničnika nikada nije spomenuo ništa o minobacačkim granatama, napominje Raskinkavanje.ba.

Dakle, zvanična ukrajinska strana, braneći se od optužbi za ratni zločin, nikada nije navela da su ruski vojnici sa snimaka nastradali od minobacačke granate.

Celu analizu pročitajte ovde.

Portal Kurir se ovom prilikom izvinjava čitaocima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track