MOSKVA OVE GODINE PO PRVI PUT BEZ VATROMETA: Nema koncerta, nema dočeka, ali će biti ukrasa! U Kijevu ništa
Foto: Profimedia

rat u Ukrajini

MOSKVA OVE GODINE PO PRVI PUT BEZ VATROMETA: Nema koncerta, nema dočeka, ali će biti ukrasa! U Kijevu ništa

Planeta -

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da će povodom dočeka Nove godine u ruskoj prestonici ove godine izostati vatromet i veliki ulični koncerti, a da će grad biti okićen, prenose danas ruski Telegram kanali, dok Ukrinform izveštava da gradske vlasti Kijeva ne podržavaju peticiju protiv postavljanja glavne jelke, ali je neće finansirati.

U Moskvi će ove godine biti otkazani vatromet i veliki ulični koncerti, ali će prestonica biti okićena, biće jelki, a pozvaćemo decu iz Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, rekao je Sobjanjin.

Parkovi i klizališta biće otvoreni sve vreme praznika, a prikupljanje humanitarne pomoći organizovaće se na brojnim punktovima i festivalskim prostorima.

U dogovoru s privrednicima, deo njihove dobiti i svi prihodi gradskog budžeta od održavanja vašara i svečanih manifestacija biće usmereni za podršku vojnicima, njihovim porodicama i obnovu ugroženih područja, naveo je Sobjanjin.

Nova Godina, Moskva, Rusija, Crveni Trg
foto: Profimedia

Odluka o postavljanju glavne jelke u Kijevu biće doneta nakon konsultacija sa odbrambenim snagama, saopštila je Kijevska gradska uprava, preneo je Ukrinform, navodeći da je razmotrena peticija protiv neprikladnog postavljanja novogodišnje jelke tokom vanrednog stanja.

"Komisija je preporučila nadležnim resorima da uzmu u obzir sve predloge u vezi sa nekorišćenjem budžetskih sredstava, poštovanjem mera bezbednosti i štednjom električne energije, ali nije podržala peticiju u delu predloga da se jelka ne postavlja", navedeno je u odluci.

Dodaje se da ukoliko grad, posle konsultacija sa vojskom, odluči da postavi jelku, u tu svrhu neće biti utrošena budžetska sredstva.

"Pokrovitelji i društveno odgovorni privrednici obratili su se gradu sa ponudom da pomognu u postavljanju i kićenju jelke. U slučaju da jelka bude postavljena, grad će zajedno sa organima reda voditi računa o merama bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Ranije, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da "niko neće otkazati Novu godinu i Božić", jer "treba da postoji atmosfera Nove godine", i da će praznike "svako moći da slavi u svojoj porodici", ali da je "sto odsto sigurno da neće biti masovnog slavlja".

"Želimo da imamo jelku u ovim teškim vremenima“, rekao Kličko i najavio da će u slučaju vanredne energetske situacije u Kijevu biti postavljeno oko 1.000 grejnih mesta.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track