PET NATO NOSAČA AVIONA TRENUTNO U VODAMA MEDITERANA Među njima i supernosač USS Džerald Ford, ova koncentracija moći NIJE SLUČAJNA
Foto: Youtube Printscreen

plutajuća čudopvišta

PET NATO NOSAČA AVIONA TRENUTNO U VODAMA MEDITERANA Među njima i supernosač USS Džerald Ford, ova koncentracija moći NIJE SLUČAJNA

Planeta -

Kao rezultat ukrajinskog rata, Mediteran je postao veliki vojni basen, sa svim neophodnim posledicama takve transformacije. Najmanje tri nosača aviona iz različitih zemalja članica NATO-a trenutno plove Mediteranom, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se još najmanje dve plutajuće ratne monstruoznosti, uključujući i najnoviji supernosač američke mornarice USS Gerald R. Ford.

Kako piše poznati vojni portal The War Zone, a prenosi Slobodna Dalmacija, NATO toliku koncentraciju plutajućih čudovišta oko toplog Sredozemnog mora opravdava time što „koordinira različite aktivnosti velikog broja velikih pomorskih sredstava“ i „kao priliku da se vežba za budućnost“. sukobi na visokom nivou“. A iz ove formulacije jasno je da se priča ne završava sa pet nosača aviona širom Evrope, jer svaki od njih dodatno upotpunjuje brojna prateća flota pomoćnih ratnih plovila.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen Skynews

Treba napomenuti da udarne grupe nosača aviona obično uključuju podmornice. Iako se ovi podaci ne objavljuju, u Evropi je poslednjih meseci zabeležena značajna količina podmorničkih aktivnosti SAD.

Što se tiče trenutnih NATO operacija, supernosač američke mornarice Džerald R. Ford trenutno je usidren u Solentu, moreuzu između Velike Britanije i ostrva Vajt koji je na oba kraja povezan sa Lamanšom. Carrier Air Ving 8 (Carrier Air Ving), koji uključuje eskadrile lovaca F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Grovler avione za elektronsko ratovanje, E-2 Havkeie avione za rano upozorenje i kontrolu, C-2 Greihound Carrier Onboard Deliveri (COD) aviona i helikoptera MH-60R i S Seahavk. Fordova prateća udarna grupa uključuje krstaricu klase Ticonderoga USS Normand, tri razarača klase Arleigh Burke i američki obalni brod klase Legenda National Securiti Cutter USCGC Hamilton.

Nakon nedavne posete Splitu, nosač američke mornarice klase Nimic USS George HV Bush i dalje se nalazi u Jadranskom moru, u zoni svog planiranog raspoređivanja i „misije pomoći u odbrani interesa SAD, njenih saveznika i partneri." Udarnu grupu 'Buš' čine avioni Air Ving 7 i krstarica klase Ticonderoga USS Leite Gulf i četiri razarača klase Arleigh Burke. Buš je na Mediteranu od avgusta, kada je zamenio Hari S. Trumana i njena pridružena udarna grupa.

Početkom novembra, Ujedinjeno Kraljevstvo je poslalo nosač Kraljevske mornarice HMS Kueen Elizabeth u Severno more na navodnu vežbu. Raspoređivanje je deo šire britanske vojne operacije „Op Ahilej“, koja delimično ima za cilj da obezbedi bezbednost u Evropi u svetlu rata u Ukrajini. Pretpostavlja se da 'Kraljicu Elizabetu' prate nevidljivi F-35B Joint Strike Fighters, kao i helikopteri Merlin i Vildcat.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/YouTube

Takođe je logično pretpostaviti da italijanski nosač aviona ITS Kavur još uvek deluje na Mediteranu, oko svoje matične baze u Đenovskom zalivu. Nosač obično nosi američke Fantome 35B, kao i avione tipa AV-8 Harrier i helikoptere AV101. Napustio je luku Taranto početkom oktobra da učestvuje u vežbi NATO i evropskih snaga Mare Aperto 22-2. U to vreme, italijanska mornarica je objavila slike koje prikazuju razarač klase Orizzonte ITS Caio Duilio i razarač klase Bergamini Luigi Rizzo koji prate nosač, zajedno sa raznim savezničkim ratnim brodovima iz Stalne NATO pomorske grupe 2 (SNMG2).

Početkom ove nedelje francuska mornarica je takođe saopštila da je jedini nosač aviona u zemlji, Šarl de Gol, napustio matičnu luku Tulon. Sa udruženom udarnom grupom učestvuje u misiji Antares, koju su opisali kao „održavanje vidljivog prisustva Francuske u pomorskim oblastima“. Koliko je poznato, razmeštanje Šarla de Gola omogućiće nosaču i drugim francuskim i savezničkim snagama da deluju u istočnom Mediteranu i potencijalno u Crvenom moru i Indijskom okeanu u doglednoj budućnosti.

Vazdušno krilo nosača Charles de Gaulle uključuje borbene avione Rafale M, helikoptere NH90 Caiman i AS365 Dauphin, avione za rano upozorenje i kontrolu E-2 Havkeie i kopnene pomorske patrolne avione Atlantikue 2. Nosač prati najmanje jedan Horizon -razarač klase i jedna fregata klase Akvitanija, uključujući podmornice i druga plovila francuske mornarice i njenih saveznika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock, EPA

Iako je NATO objavio da nijedno od gore pomenutih raspoređivanja pet nosača aviona u i oko Mediterana „nije deo većeg koordinisanog napora“, teško je ne videti pet plutajućih udarnih grupa koje deluju istovremeno kao značajan prikaz zapadne pomorske moći. I to baš u trenutku kada se ukrajinski sukob sa nedavnim projektilima prelio u poljsku NATO zonu.

Iako snage svake nacije deluju u skladu sa sopstvenim ciljevima misije, napredna saradnja pokazuje jedinstvo prema kolektivnoj odbrani Alijanse. Ovaj događaj izaziva savezničke nacije da koordiniraju kredibilnu borbenu moć širom evroatlantskog područja i demonstriraju koheziju i interoperabilnost NATO-a. Pet nosača aviona u okviru naše operativne oblasti je dodatna prilika da konsolidujemo naš pristup protivvazdušnoj odbrani, saradnji između domena i integraciji mora i kopna“, rekao je medijima viceadmiral Kraljevske mornarice Kit Blaunt, komandant Savezničke pomorske komande NATO-a.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track