SANDRA MELJNIČENKO I KARIĆ NA CRNOJ LISTI: Još jedna evropska država im zamrzla imovinu zbog rata u Ukrajini
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

sankcije

SANDRA MELJNIČENKO I KARIĆ NA CRNOJ LISTI: Još jedna evropska država im zamrzla imovinu zbog rata u Ukrajini

Planeta -

Najbogatija Srpkinja Sandra Meljničenko i biznismen Bogoljub Karić nalaze se na listi sankcionisanih osoba i kompanija koju je nedavno objavila Kneževina Monako.

Tamošnje vlasti su odlučile da zamrznu imovinu ruskih državljanja odnosno svih osoba povezanih sa Rusijom ili preduzetnika bliskih Rusiji koji su čuvali novac i imovinu u Monaku kako bi pokušali da izbegnu sankcije.

Navodi se da mnogi Rusi i biznismeni koji su povezani sa režimom Vladimira Putina od početka rata u Ukrajini pokušavaju da povuku svoj novac na Kipar i u Dubai, a da je na objavljenoj listi trenutno 2.991 osoba i 687 kompanija.

- Na digitalnoj platformi su navedena sva fizička i pravna lica, preduzeća i organi protiv kojih se vodi postupak zamrzavanja imovine i privrednih resursa u Kneževini po osnovu međunarodnih ekonomskih sankcija. Odeljenje za budžet i trezor redovno će ažurirati nacionalnu listu - navodi se u saopštenju vlasti.

Na listi Monaka se nalazi nekadašnja srpska manekenka i pevačica sa hrvatskim pasošem Sandra Meljničenko. Supruga ruskog milijardera Andreja Meljničenka, vlasnika velikog proizvođača đubriva, rođena je u Beogradu, ali poznata je po tome da svake godine odmara u Hrvatskoj.

Putinove ćerke na listi

Ne čudi što su se na listi Monaka našle Putinove ćerke Katerina (35) i Marija (36). Njih dve su već na listi sankcija SAD i Kanade.

Katerina je bivša plesačica, koja je sada u IT sektoru, a Marija je pedijatar. Zanimljivo, Putin retko priča o njima, a nijedna od njih nikada nije javno potvrdila da im je on otac. Poznato je da je obe dobio sa svojom sada već bivšom suprugom Ljudmilom, stjuardesom Aeroflota, sa kojom se oženio 1983, a razveo 2013. godine.

Vlasti Monaka sumnjaju da Katerina i Marija skrivaju očevo bogatstvo.

Meljničenko je doduše bio jedan od retkih koji je tražio prekid rata (njegova majka je Ukrajinka), ali ipak je završio pod međunarodnim sankcijama, a njihova superjahta je konfiskovana.

Sandra Meljničenko
foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Pre sankcija, prema pisanju medija, pokušao je da prenese svoje bogatstvo na suprugu, uključujući vlasništvo nad firmom i dva penthausa vredna više od 30 miliona dolara, ali taj manevar nije uspeo.

Na listi je i milioner Bogoljub Karić koji je optužen za bliske veze sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Navodno, kako sumnjaju vlasti Monaka, Karić je sa članovima porodice, tačnije bratom, izgradio mrežu kompanija za nekretnine u Belorusiji i održavao dobre poslovne i privatne odnose sa beloruskim predsednikom Lukašenkom i njegovom porodicom.

Tokom proteklih deset godina braća Karić su postali jedan od najvećih investitora za nekretnine u Belorusiji, a sumnja se da su preko granice izneli više od 170 miliona evra zahvaljujući bliskoj vezi sa Lukašenkom. Za Bogoljuba Karića je navodno radila snaha beloruskog predsednika Lilija Lukašenko koja je supruga njegovog najstarijeg sina Viktora.

Meljničenko i Karić se već nalaze pod paketom ekonomskih i individualnih sankcija protiv Rusije i Belorusije koje je EU u junu odredila EU protiv 65 pojedinaca i 18 privrednih subjekata.

Na listi i ćerka Putinovog kolege iz KGB-a

Na takozvanoj minhenskoj listi je "hrvatska preduzetnica" Maja Bolotova koja je ćerka tajkuna Nikolaja Tokareva, direktora Transnjefta, najveće ruske naftne i gasne kompanije. Bolotova je, kako se navodi, na čelu dve zagrebačke firme, a prema procenama vlasti Monaka sumnjaju da ona i njen bivši suprug Andrej Bolotov, koji se bavio posredovanjem u luksuznim nekretninama, navodno poseduju imanja i nekretnine u Moskvi, Letoniji i Hrvatskoj vredne više od 50 miliona dolara.

Njen otac Nikolaj Tokarev, blizak Putinov saradnik, obogatio se na čelu najmoćnije državne energetske kompanije Transnjeft. Ta kompanija je, kako se navodi, jedan od sponzora Putinove navodne ogromne palate kod Gelendžika vredne više od milijardu dolara.

U dosijeima sa stranica Monaka se navodi da je Tokarev 80-ih radio sa Putinom u KGB-u, a da ga je, kada je došao na vlast, privilegovao i često mu odavao razna priznanja.

Berezkin ima hrvatski pasoš

Na spisku se našao i ruski tajkun i preduzetnik Grigorij Berezkin koji je vlasnik većine ruskih medija. Još od početka rata bio je na sankcionim listama brojnih zemalja - Francuske, Velike Britanije, Italije i Austrije, ali tek sada, kad se našao na listi Monaka, otkriven je neobičan detalj - da i Berezkin ima hrvatski pasoš.

Za sada nema vesti da mu je Hrvatska oduzela bilo koju imovinu. U Francuskoj su mu, međutim, kako se piše, zaplenili nekoliko planinskih kuća i imovinu dve kompanije u vlasništvu njega i njegove supruge Elene vredne 70 miliona evra, a u Italiji velelepno imanje na jezeru Garda od oko 15 miliona evra.

Berezkin je najpoznatiji po tome što je pre nekoliko godina kupio medijsku holding kompaniju RBC od biznismena Mihaila Prohorova, poslednju veliku nezavisnu medijsku kuću u Rusiji, što je, kako se verovalo, učinio po nalogu Kremlja.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track