JAIR LAPID NA POSLEDNJOJ SEDNICI SVOG KABINETA: Vraćam se na vlast pre nego što mislite!
Foto: EPA/ ABIR SULTAN

netanjahu stupa na dužnost

JAIR LAPID NA POSLEDNJOJ SEDNICI SVOG KABINETA: Vraćam se na vlast pre nego što mislite!

Planeta -

Odlazeći premijer Izraela Jair Lapid je danas na poslednjoj sednici svoje vlade rekao ministrima da će se vratiti na vlast pre nego što misle i da mu je bila čast da zajedno sa njima služi državi i gradjanima.

Lapid je ocenio da je ta vlada radila za državu Irael i njen narod, te da je imajući u vidu relativno kratak period na vlasti, godinu i po dana, lista dostignuća izuzetna.

On je podsetio da je usvojen državni budžet prvi put za tri godine, smanjeni deficit i nezaposlenost, da je zadat "težak udarac" operativcima Islamskog džihada u pojasu Gaze tokom najnovijeg sukoba u toj palestinskoj enklavi u avgustu, sprečena obnova nuklearnog sporazuma s Iranom i potpisan "istorijski dokument" o pomorskoj granici sa Libanom.

"Nismo radili samo u korist onih koji su nas izabrali. Nismo radili samo za naš blok. Vlada Izraela imala je jasnu ulogu, da zaštiti našu zemlju", rekao je Lapid.

Lapid i njegov blok partija levog centra izgubio je na parlamentarnim izborima 1. novembra, a bivši premijer, koji je već bio na toj funkciji najduže u istoriji Izraela, Benjamin Netanjahu, dobio je mandat da obrazuje novu vladajuću koaliciju.

Očekuje se da će u njoj biti saveznici Netanjahuovog konzervativnog Likuda, partije ultraortodoksnih Jevreja i ultradesničara.

Jutros je jedan poslanik iz saveza Verskog cionizma Almog Koen izrazio uverenje da će nova vlada biti formirana već krajem ove ove nedelje.

Dogovori o novoj koaliciji, medjutim, ne teku glatko i izraelski mediji javljaju da se Netanjahu protivi da lider Verskog cioniza Becalel Smotrič bude ministar odbrane, jer ta funkcija zahteva osetljive odluke i može izmedju ostalog dramatično uticati na odnose Izraela s arapskim svetom.

Nema sumnje da će Netanjahu, ako bude premijer šesti put, nastojati da promoviše Sporazume Avram o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, kao i Marokom i Sudanom iz 2020. godine i nastojati da ih proširi i na druge države.

Lapid je u junu 2021. godine doprineo stvaranju koalicije sastavljene od osam ideološki različitih partija čime je okončano 12 godina uzastopne vladavine Netanjahua.

Pošto su koaliciju napustili pojedini članovi postala je manjinska, pa nije mogla više da vlada i održani su peti izbori za manje od četiri godine.

Na tim izborima Netanjahuov blok je osvojio 64 poslanička mandata od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu).

On ima na raspolaganju 28 dana da obrazuje koaliciju, ali može da traži od predsednika Izraela Isaka Hercoga, koji mu je poverio mandat 13. novembra, produženje tog roka.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track