IGRATE SE S VATROM: Dramatično upozorenje UN zbog granatiranja NAJVEĆE NUKLEARKE u Evropi, danas se vrši inspekcija Zaporožja
Foto: Printscreen Twitter Kadirov

PANIKA

IGRATE SE S VATROM: Dramatično upozorenje UN zbog granatiranja NAJVEĆE NUKLEARKE u Evropi, danas se vrši inspekcija Zaporožja

Planeta -

Nuklearni nadzornik UN-a danas će izvršiti procenu nuklearne elektrane u Zaporožju nakon što je zona elekrane granatirana više desetina puta tokom vikenda.

Eksplozije su oštetile zgrade i opremu, iako nijedna nije bila kritična za nuklearnu bezbednost, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Šef nuklearnog nadzornika UN upozorio je da se onaj ko je pucao iz artiljerije na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju „igrao vatrom” dok se njegov tim pripremao da je u ponedeljak pregleda da li ima štete od udara, prenosi Rojters.

Napadi na najveću evropsku nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine usledili su dok su besnele bitke na istoku, gde su ruske snage gađale ukrajinske položaje duž linije fronta, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju usledilo je nakon neuspeha ruskih snaga u oblasti Herson na jugu i ruskog odgovora koji je uključivao salve raketnih udara širom zemlje, od kojih su mnogi bili na elektroenergetske objekte.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je više od deset eksplozija potreslo nuklearnu elektranu kasno u subotu i nedelju. Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da su napadi bili izuzetno uznemirujući i potpuno neprihvatljivi.

"Ko god da stoji iza ovoga, mora odmah da prestane. Kao što sam mnogo puta rekao, igrate se vatrom!“, naveo je Grosi u saopštenju.

Rusija i Ukrajina su jedna drugu okrivile za granatiranje objekta, kao što su to više puta činile poslednjih meseci nakon napada na njega ili blizu njega.

Pozivajući se na informacije koje je dostavilo rukovodstvo elektrane, tim IAEA na terenu rekao je da su oštećene neke zgrade, sistemi i oprema, ali nijedna od njih nije kritična za nuklearnu sigurnost i sigurnost.

Tim planira da izvrši procenu u ponedeljak, rekao je Grosi, ali je ruski operater nuklearne elektrane Rosenergoatom rekao da će biti ograničenja na ono što tim može da pregleda.

"Ako žele da pregledaju objekat koji nema nikakve veze sa nuklearnom bezbednošću, pristup će biti odbijen“, rekao je Renat Karča, savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma, za novinsku agenciju Tass.

Ponovljeno granatiranje elektrane izazvalo je zabrinutost zbog teške nesreće na samo 500 km (300 milja) od mesta najveće nuklearne nesreće na svetu, katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Fabrika u Zaporožju je obezbedila oko petinu električne energije u Ukrajini pre invazije Rusije, i bila je prinuđena da radi na rezervnim generatorima nekoliko puta. Ima šest reaktora VVER-1000 V-320 VVER-1000 V-320 sovjetskog dizajna koji sadrže uranijum 235.

Reaktori su isključeni, ali postoji rizik da bi se nuklearno gorivo moglo pregrejati ako se prekine snaga koja pokreće sisteme za hlađenje. Granatiranje je više puta prekidalo dalekovode.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina ispalila granate na dalekovode koji snabdevaju elektranu, ali je ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom optužila rusku vojsku za granatiranje lokacije, rekavši da su Rusi gađali infrastrukturu neophodnu za ponovno pokretanje delova elektrane u pokušaju da dodatno ograniče ukrajinsko snabdevanje električnom energijom.

U istočnoj Ukrajini, ruske snage su artiljerijskom vatrom gađale ukrajinske položaje fronta, uz najteže napade u regionu Donjecka, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Rusija je ovog meseca povukla svoje snage iz grada Hersona na jugu zemlje i premestila neke od njih da pojača položaje u istočnim regionima Donjecka i Luganska, industrijskoj zoni poznatoj kao Donbas.

"Najžešće borbe, kao i ranije, vode se u regionu Donjecka. Iako je danas bilo manje napada zbog pogoršanja vremena, količina ruskog granatiranja je, nažalost, i dalje izuzetno velika“, rekao je Zelenski.

"U regionu Luganska polako idemo napred dok se borimo. Do sada je bilo skoro 400 artiljerijskih napada na istoku od početka dana“, rekao je on.

Zelenski je takođe rekao da trupe na jugu „dosledno i veoma proračunato uništavaju potencijal okupatora“, ali nije naveo detalje.

Grad Herson ostaje bez struje, vode i grejanja.

Ukrajina je u subotu saopštila da je oko 60 ruskih vojnika poginulo u dalekometnom artiljerijskom napadu na jugu, što je drugi put u četiri dana za koji Ukrajina tvrdi da je nanela velike žrtve u jednom incidentu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je do 50 ukrajinskih vojnika poginulo prethodnog dana duž južne linije fronta u Donjecku i 50 na drugim mestima.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi nijedan izveštaj sa bojnog polja.

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva „specijalnom operacijom“ za demilitarizaciju i „denacizaciju“ svog suseda, iako Kijev i njegovi saveznici kažu da je invazija ničim izazvan agresorski rat.

Oleh Ždanov, vojni analitičar u Kijevu, rekao je da se prema njegovim informacijama, između ostalih, odvijaju i ruske ofanzive na liniji fronta Bahmut i Avdijevka u Donjeckoj oblasti.

"Neprijatelj pokušava da probije našu odbranu, ali bezuspešno“, rekao je Ždanov u video snimku na društvenim mrežama. „Mi uzvraćamo – oni trpe ogromne gubitke.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track