NEMA ŠENGENA ZA HRVATSKU, BUGARSKU I RUMUNIJU: Austrijski ministar unutrašnjih poslova oštro protiv proširenja bezviznog sistema
Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

najavili veto

NEMA ŠENGENA ZA HRVATSKU, BUGARSKU I RUMUNIJU: Austrijski ministar unutrašnjih poslova oštro protiv proširenja bezviznog sistema

Planeta -

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (OVP) ponovo se danas suprotstavio planiranom proširenju šengenskog bezviznog sistema na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

"Situacija na granici, koja je za stanovništvo nepodnošljiva, pokazuje da Šengen u suštini ne funkcioniše. Stoga nema smisla širiti sistem", rekao je austrijski ministar policije u Klingenbahu, na austrijsko-mađarskoj granici.

Prema podacima austrijske policije, ove je godine u pokrajini Štajerska (Gradišće) uhapšeno 74.291 izbeglica, većina neregistrovanih, a uhapšena su i 322 trgovca ljudima.

Kako prenosi Index.hr, Karner insistira na proceduri traženja azila u sigurnim trećim zemljama ili na spoljnim granicama EU.

On je rekao da želi predloge Evropske komisije i evropsko rešenje i ocenio da ako "ako sistem ne funkcioniše, ne može se učiniti još većim".

Prošle je srede Evropska komisija preporučila proširenje šengenskog područja bez granica na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, a Karner je potom u petak najavio veto.

Pre nego što se zemlje mogu pridružiti šengenskom prostoru, potreban je pristanak svih njegovih članica. Glasanje bi trebalo biti održano u Briselu 8. decembra.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track