ERDOGAN KREĆE U RAT: Turski predsednik najavio kopnenu ofanzivu na položaje Kurda u Siriji
Foto: Profimedia, Shutterstock

osveta

ERDOGAN KREĆE U RAT: Turski predsednik najavio kopnenu ofanzivu na položaje Kurda u Siriji

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je moguće da će pokrenuti "kopnenu operaciju" u Siriji.

On je to rekao dan posle niza vazduhoplovnih napada na položaje Kurda u Siriji i Iraku i više raketnih napada na tursko tle sa teritorije Sirije.

"Nema govora da će ova operacija biti isključivo ograničena na vazdušnu", rekao je Erdogan turskim novinarima koji su ga pratili na povratku iz Katara gde je učestvovao na otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu.

U nizu tursih vazduhoplovnih napada u Siriji juče je poginulo tridesetak ljudi što je bila odmazda za teroristički napad sa šest žrtava 13. novembra u Istanbulu. Turska je za napad okrivila kurdske "teroriste".

"Kompetentne jedinice, naše Ministarstvo odbrane i naš Generalštab će zajedno odlučiti koju snagu će primeniti naše kopnene snage", rekao je turski predsednik i dodao da su u toku konsultacije.

"Već smo upozorili da će platiti oni koji nas remete na našoj teritoriji", rekao je on.

Sinoć i jutros u raketnim napadima iz Sirije pogodjeni su turska granica i turska pogranična oblast. Poginulo je troje ljudi, a oko petnaest je ranjeno.

Turska je juče izvela napade iz vazduha na objekte Radničke partije Kurdistana (PKK) i jedinice za odbranu naroda (YPG) u Siriji. Erdogan je rekao da je u operaciji učestvovalo 70 aviona i dronova i da su ušli 140 kilometara u iračku teritoriju na severu i 20 kilometara na sever Sirije.

Erdogan je rekao da o toj operaciji nije razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i s ruskim Vladimirom Putinom.

SAD podržavaju kurdske jedinice YPG u Siriji koje se bore protiv ekstremista Islamske države, a Rusija podržava provladine sirijske milicije u toj istoj oblasti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track