BITKA: Kineski predsednik krenuo u veliku ofanzivu za globalnu dominaciju!
Foto: AP Jack Taylor

analiza cnn-a

BITKA: Kineski predsednik krenuo u veliku ofanzivu za globalnu dominaciju!

Planeta -

Nošen prošlomesečnim dobijanjem još jednog mandata na čelu Komunističke partije Kine, aktuelni predsednik najmnogoljudnije zemlje u svetu Si Đinping krenuo je u veliku diplomatsku ofanzivu za globalnu dominaciju!

Kako prenosi CNN u svojoj analizi, Si Đinping je izašao iz višemesečnog karantina zbog koronavirusa i na samitima G20 i APEC u Indoneziji i Tajlandu sastancima jedan na jedan pokazao da je spreman da smanji američki uticaj u regionu

Protiv sukoba

Kineski predsednik je odbacio sugestiju Džozefa Bajdena, šefa Bele kuće, da će 21. vek obeležiti borba između demokrata i autokrata. Iako ga prati imidž tvrdolinijskog autokrate, Si je sebe na samitima pokušao da prikaže kao državnika otvorenog uma. Na sastanku s Bajdenom prošlog ponedeljka rekao je da "lideri država treba da razmišljaju i znaju kako da se slažu s drugim zemljama širom sveta".

- Azija i Pacifik nisu ničije dvorište i ne bi trebalo da postanu oblast u kojoj će se nadmetati velike sile - poručio je Si Đinping u Bangkoku.

Pandemija koronavirusa i zatvaranje države koštali su Kinu, ali i čitav svet na hiljade milijardi dolara, a poslednjih meseci sve više pažnje se poklanja odnosima Pekinga prema Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije, kao i prema Rusiji, gde Si Đinping nije dao blisku podršku Vladimiru Putinu u invaziji na Ukrajinu, kao što su mnogi to očekivali. Na dva pomenuta samita kineski lider je imao preko 20 bilateralnih sastanaka. Tokom poslednjih nedelju dana on se licem u lice sastajao s liderima SAD, Australije, Francuske, Južne Koreje, Japana, Singapura, Indonezije, Filipina i Papue Nove Gvineje.

Džo Bajden, Si Đinping
foto: Twitter/ Bloomberg

- Svi ovi lideri su strpljivo u redu čekali da se sastanu s kineskim vladarem - kaže Žan-Pjer Kabesten, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Hongkongu.

Savremena tehnologija

Trgovina je bila jedna od glavnih tema većine sastanaka koje je Si Đinping imao sa svetskim liderima jer je neophodno nadomestiti gubitke nastale od početka pandemije koronavirusa. Uz to, poslednjih meseci sve je izraženiji sukob Pekinga i Vašingtona o pitanju savremene tehnologije, jer u SAD pokušavaju da Kini ograniče pristup modernoj tehnologiji, pre svega u pravljenju čipova, a koja može da se iskoristi u vojne svrhe. Odatle i apel Si Đinpinga, koji je holandskom premijeru Marku Ruteu poručio da ne dozvoli "politizaciju ekonomskih i trgovinskih odnosa", jer SAD insistiraju da holandska kompanija ASML prekine prodaju poluprovodnika Kini.

Pokazao odlučnost: Kritikovao Trudoa, odjavio Rišija

Kineski predsednik je na Samitu G20 pokazao i svoju odlučnost u dva navrata. Prvo je izbegao da se sastane s Rišijem Sunakom, novim britanskim premijerom, a dnevnik Tajms navodi da je razlog taj što su britanske vlasti podržale Tajvan u sporu s Pekingom. Drugi put Si Đinping je bio mnogo konkretniji. Pred kamerama je iskritikovao Džastina Trudoa, premijera Kanade, zbog toga što je sadržaj njihovih razgovora dospeo u medije. Iako je Trudo pokušao da se opravda, navodeći da nema ništa da krije od javnosti, ostaće upamćena lekcija iz diplomatskog ophođenja koju je kineski lider uputio mladom kolegi. Odnosi Pekinga i Otave dugo su opterećeni hapšenjem ćerke osnivača kompanije "Huavej" u Vankuveru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track