PROBLEMI ZA BUNDESVER: Nemačkoj vojsci nedostaje municija vredna 20 milijardi evra
Foto: Shutterstock

neočekivano

PROBLEMI ZA BUNDESVER: Nemačkoj vojsci nedostaje municija vredna 20 milijardi evra

Planeta -

Nemačka vojska je suočena s velikom nestašicom municije i opreme, upozorila je Eva Hegl, komesar Bundestaga za pitanja oružanih snaga Bundesvera. Ona je istakla i da je došlo do nestašice osnovnih delova vojne opreme.

Odrediti prioritete

U intervjuu za nedeljni Bild Eva Hegl je otkrila da bi popunjavanje praznih skladišta koštalo Bundesver 20 milijardi evra.

- Vojna skladišta se moraju popuniti tokom mandata aktuelne vlade jer se godinama odugovlačilo sa ovim problemom. Bez municije vojska je ništa, ne može da funkcioniše - upozorila je ona.

Komesarka Bundestaga je istakla i loše stanje osnovne opreme za nemačke trupe. Napomenula je da su nemački vojnici koji su bili razmešteni u Litvaniji u okviru vežbi NATO snaga bili uključeni u manevre bojevom municijom bez pancirnih prsluka.

- Da situacija bude još gora, popunjenost pojedinih jedinica je svega 60 odsto, a razlog tome su česte bolesti i odsustva ljudstva zbog daljeg usavršavanja. Bez dovoljnog broja vojnika i najbolje oružje je beskorisno - rekla je ona.

Zvaničnica je najavila da će vlasti u Berlinu morati da odrede prioritete i da smanje nepotrebne izdatke:

- Dakle, s fokusom na nacionalnu odbranu, Nemačka bi morala da smanji svoje učešće u međunarodnim misijama - tvrdi ona.

Dan, dva ratovanja

Da je situacija u Bundesveru zaista alarmantna, svedoči i izveštaj Biznis insajdera iz oktobra, u kome se navodi da nemačka armija ima municije za samo dan ili dva ratovanja. U izveštaju su citirani izvori bliski odbrambenoj industriji i zvaničnici parlamenta koji su želeli da ostanu anonimni. Manjak oružja, vojnika i opreme u Bundesveru postoji već godinama, ali je došao do izražaja početkom ruske invazije na Ukrajinu i kada je Berlin trebalo da pošalje pomoć Kijevu.

Sistem IRIS-T za Ukrajinu

Prošlog meseca nemačka je Ukrajini poslala sistem za protivvazdušnu odbranu IRIS-T. Još tri ova sistema koja čine komandno vozilo, vozilo s radarom i kamion s lanserom raketa trebalo bi da budu isporučena Ukrajini u 2023. godini. Cena jednog ovog sistema je 380.000 evra. U međuvremenu, u Nemačkoj su sve glasniji oni koji tvrde da bi slanje velikih količina oružja Ukrajini moglo da oslabi odbrambene snage zemlje. (Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track