07:12

TAJVAN JE VAŽAN ZBOG TRI KLJUČNA RAZLOGA! Analitičari: Amerika je 30 posto uvećala uvoz iz Kine; Odnosi idu u dobrom smeru

KURIR TELEVIZIJA

TAJVAN JE VAŽAN ZBOG OVA TRI RAZLOGA! Analitičari: Amerika je 30 posto uvećala uvoz iz Kine, odnosi najzad krenuli u dobrom smeru

Planeta -

Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i Vladimir Marinković, narodni poslanik

Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se sa svojim kineskim kolegom Vei Feng-heom u Kambodži dok dve zemlje pokušavaju da smanje tenzije. Kina posmatra posetu Nensi Pelosi na Tajlandu kao provokaciju I od tada tenzije ne prestaju da rastu prema Americi.

O ovom susretu i odnosima između SAD i Kine govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i Vladimir Marinković, narodni poslanik.

Jutarnji
foto: Kuriri televizija

- Obe strane imaju za cilj da prošire stratški okvir svoje saradnje i da se ta situacija oko Tajvana izgladi. Naime, poseta Nensi Pelosi Tajvanu izazvala dovela je do zaoštravanja odnosa dve velike sile. Ovaj susret ministara odbrane nije jedini. Treba podsetiti da se predsednik Si na Baliju sastao sa Bajdenom , a pre nekoliko dana se sastao i sa Kamalom Haris. Taj dijalog ide, dakle u jednom dobrom smeru i nadamo se svi da će se problemi između dve zemlje prevazići - rekao je Marinkovć i dodao da su loši odnosi SAD sa Kinom počeli sa Trampovom administracijom:

- Loši odnosi sa Kinom počinju od Trampove administracije, što se pokazalo vrlo opravdanim, jer pogledajte koliko Kinezi utiču na globalnu privredu. Trampovo zatezanje odnosa sa Kinom bilo je pokušaj vraćanja posla američkim privrednicima.

Jutarnji
foto: Kuriri televizija

Marinković je pozitivno ocenio trenutni razvoj odnosa između dve velike sile.

- Sami odnosi u poslednjih nekoliko dana daju nam veliko ohabrenje. Sama činjenica da su Bajden i Si razgovarali ukazuje na to da i jedna i druga strana žele da rešavaju probleme koji stoje između njih. Dobili smo garancije da će zajedno nastaviti da rešavaju globalne izazove kada je reč o klimatskim promenanama, bezbednosti, hrani i zdravstvu. Čuli smo da je stav Kine da samo pregovorima može da se nađe rešenje, što je i stav i SAD i NATO. Kad kažete kompromisno rešenje to znači da ni jedna strana ne može njime biti sasvim zadovoljna - kaže Marinković.

On je naglasio da je po pitanju ekonomske saradnje Kina trenutno u prednosti u odnosu na SAD.

- Amerika je za 30 posto povećala uvoz iz Kine. To u prevodu znači da Amerika plaća više novca Kini, jer je uvela sankcije na neke kineske proizvode - kaže Marinković i dodaje da su tri ključna razloga zbog čega je pitanje Tajvana veoma važno.

- Zasigurno su ovo tri glavna razloga: Prvi: Tajvan je prva linija odbrane Kine, dakle u pitanju je geostrateški razlog koji je veoma bitan. Drugo: Samo tri svetske kompanije proizvode cele čipove i sve ih proizvode na Tajvanu. Ako bi Kina imala apsolutnu kontrolu nad Tajvanom, a zapadne zemlje sprovele sankcije prema Kini, Kina bi mogla da kaže mi uvodimo sankcije kada je reč o čipovima. Treći razlog: Kina mora da ulaže velike diplomatske napore, ogromna materijalna sredstva ka Tajvanu što troši njene resurse i vreme, a to odgovara zapadu. To su tri osnovna razloga koja opterećuju te odnose - zaključio je Marinković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track