KIJEV I VEĆINA GRADOVA UKRAJINE I DALJE BEZ STRUJE: Nema vode, metro u Kijevu i Harkovu stao! Najžešći udar posle 15. novembra
Foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

ispaljeno 100 krstarećih raketa

KIJEV I VEĆINA GRADOVA UKRAJINE I DALJE BEZ STRUJE: Nema vode, metro u Kijevu i Harkovu stao! Najžešći udar posle 15. novembra

Planeta -

Sedamdeset posto Kijeva i dalje posle ruskog napada krstarećim raketama u sredu popodne na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Ovu informaciju potvrdio je i gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko. U gradu osim struje nema vode ni grejanja.

Teodora Janjic

Od ranog jutra uprkos naporima ukrajinskih električara da povrate izgubljenu infrastrukturu, struje nema ni u Harkovu, Odesi, Dnjepropetrovsku i drugim gradovima širom Ukrajine.

Zbog nestanka struje stao je i električni saobraćaj trolejbusi, tramvaji i metro u Kijevu i Harkovu.

Naime u sredu oko 13 sati po moskovskom vremenu u centralnoj, severnoj i istočnoj Ukrajini proglađena je vazdušna opasnost kada je devet strateških bombardera TU-95MS poleteo iz baze Engels u Stavropoljskoj oblasti prema zoni Kaspijskog jezera.

Posle zauzimanja pozicije iznad jezera usledio je talas lansiranja oko 100 krstarećih raketa na ciljeve širom Ukrajine. Najveći udar pretrpela je elektroenergetska infrastruktura koja se našla na meti krstarećih raketa H-101.

U prvom talasu napada gradovi u kojima je nestala struja su: Kijev, Harkov, Dnjepropetrovsk, Ljavov, Krivi rog, Rovno, Lutck, Nikolajev, odesa, Sumi, Poltava, Mirgorod, Hmeljnicki, Žitomir.

U kasnim popodnevnim satim novi talas od 9 bombardera je ponovo izveo napad strateškim raketama, sa čime je faktički kompletna teritorija Ukrajine ostala bez struje i završila u totalnom mraku.

Osim struje, u većini gradova nema ni vode, kanalizacija ne funkcioniše, kao ni grejanje.

Šta je gađano

Kijev

10 eksplozija, U ruskom napadu pogođene su termoelektrane TET-5 u Vidubićima i TET-6, koji su već bili meta napada u oktobru. U levoobalnom delu grada počeli su nestanci struje, potpuno je izgubljeno vodosnabdevanje, a metro je prestao da radi.

Nikolajev

Eksplozije u gradu, grad je bez struje. Lokalne vlasti izvestili su o problemima u Južnoukrajinskoj NE i hitnom gašenju blokova, što indirektno ukazuje na uništenje trafostanice 750 kV (kilovolti).

Odesa

Eksplozije u Beljavskom okrugu, u celom regionu nestalo struje.

Dnjepropetrovsk

Udari raketa u okolini grada i u Krivoj Rog, problemi sa strujom u regionu.

Zaporožje

Eksplozije u blizini Volnjanska, gde se nalazi trafostanica Zaporožje-750. Nestanak struje u okolini.

Kirovograd

Udar kod brane u Svetlovodsku.

Vinica

Udar u Ladižinsku TE, koja je ranije bila meta ruskih udara.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track