UMESTO PLATE OD 403 EVRA NA RAČUN IM LEGLO 4 EVRA: Kako je eksplodirala pobuna u fabrici u Kini! U sve upetljana i korona VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

haos na ulicama

UMESTO PLATE OD 403 EVRA NA RAČUN IM LEGLO 4 EVRA: Kako je eksplodirala pobuna u fabrici u Kini! U sve upetljana i korona VIDEO

Planeta -

Greška u isplati plata je kriva za izbijanje nasilja između zaposlenih i osoblja obezbeđenja oko najveće kineske fabrike pametnih telefona iPhone, objasnila je tajvanska kompanija Fokconn, koja je vlasnik industrijske fabrike. Prema objašnjenjima radnika, plaćeni su stotinama puta manje od ugovorenih iznosa.

„Naš tim je ispitao stvar i otkrio da je došlo do tehničke greške tokom procesa isplate“, rekao je Fokconn. „Izvinjavamo se zbog greške pri ulasku u kompjuterski sistem i uveravamo da će stvarna isplata biti ista kao što je dogovoreno“, dodali su.

Prema njihovim uveravanjima, trenutno nastavljaju aktivnu komunikaciju sa zaposlenima pogođenim dezinformacijama, a sve plate i bonusi zaposlenih biće "isplaćeni u skladu sa politikom kompanije".

U međuvremenu, detaljniju sliku otkrio je jedan od zaposlenih u kompaniji. Kako je objasnio, do nasilnih protesta je došlo nakon što su zaposleni koji su sa kompanijom potpisali ugovor da dobiju isplatu od 420 dolara ili 403 evra za najmanje 30 dana rada dobili iznos od 4,2 dolara ili 4 evra.

Fokconn, takođe poznat po svom zvaničnom nazivu Hon Hai Precision Industri, je najveći ugovorni proizvođač elektronike na svetu, koji sklapa dodatnu opremu za mnoge međunarodne brendove. Tajvanska kompanija je, između ostalog, jedan od glavnih dobavljača američkog tehnološkog giganta Epl.

Kina beleži rekordan broj zaraženih uprkos strogim merama COVID-a Video snimci koji kruže na Veibo-u i Tviteru prikazuju stotine radnika koji su juče marširali putem, od kojih su se neki suočili sa policijom i ljudima u zaštitnim odelima. Drugi video prikazuje polomljene kabine za testiranje na covid-19 i prevrnuto vozilo.

Na snimku, koji je snimljen noću, vidi se čovek okrvavljenog lica i čuje se kako govori: "Udaraju ljude, udaraju ljude. Imaju li savesti?"

Francuska novinska agencija AFP je delimično verifikovala snimak koristeći geolokaciju, na kojoj su se videla prepoznatljiva obeležja, uključujući zgradu i barikade u blizini prostorija za osoblje u kompleksu fabrike, objasnila je agencija.

Na jednom od video snimaka se vidi nekoliko vatrogasnih vozila, okruženih policijom u zaštitnim odelima, parkiranih u blizini stambenih blokova. Istovremeno, čuo se glas preko razglasa koji poziva radnike da se vrate u svoje stambene prostore i da se ne druže sa „malom grupom ilegalnih elemenata”.

Ključ na društvenoj mreži Veibo Fokconn riots ili. Pobuna Fokconna je cenzurisana u sredu, ali su neki postovi koji se odnose na rasprostranjene proteste u fabrici ostali dostupni.

Prekid zbog plate ili zbog karantina?

Fokconn je potvrdio da je u fabrici izbilo nasilje. Jedan od radnika je u saopštenju u sredu rekao da su stavljeni u karantin, ali da im nije obezbeđena hrana, prenosi Bi-Bi-Si. „Ako ne odgovore na naše potrebe, nastavićemo da se borimo“, naglasio je on.

Kompanija je kasnije u saopštenju navela da su se radnici takođe žalili na plate i uslove u fabrici, ali su negirali da su u fabrici bili smešteni i novi zaposleni pored osoblja koje je zaraženo korona virusom.

Zaista, Fokconn je nedavno zabeležio porast slučajeva Covid-19 u svojoj fabrici u kineskom gradu Džengdžou, usled čega je kompanija zatvorila veliki kompleks za kontrolu širenja koronavirusa. Fabrika se smatra gradom u gradu i zapošljava oko 200.000 ljudi. Osim ajfona, proizvode i drugu tehnološku opremu.

Bekstvo iz fabrike

Ranije ovog meseca, video snimci uspaničenih radnika koji masovno beže iz fabričkog područja u svetlu optužbi za loše uslove rada kružili su internetom. Nekoliko zaposlenih je kasnije AFP-u opisalo prizore haosa i nereda u kompleksu, tvrdeći da u toj oblasti nema adekvatnih medicinskih ustanova.

Zaposlenim koji su ostali ponudila je visoke bonuse i druge stimulacije, dok je lokalna vlast dovela nove radnike kako bi sprečila propadanje fabrike.

Američka kompanija Epl je početkom meseca morala da ograniči proizvodnju najnovijih modela pametnih telefona zbog strogih antikoronavirusnih pravila u Kini, što će uticati na snabdevanje. Pre predstojeće božićne sezone kupovine, kompanija je najavila da će potrošači morati još malo da sačekaju na modele iPhone 14 pro i 14 pro mak.

Kao poslednja velika ekonomija, Kina insistira na nultoj toleranciji za kovid

Kina, kao poslednja velika svetska ekonomija, insistira na nultoj toleranciji na kovid. Da bi ograničio širenje virusa, i dalje sprovodi masovna testiranja i nalaže dugotrajne karantine. Ovo izaziva umor i nezadovoljstvo među velikim delovima stanovništva, od kojih su neki nedeljama bili zatvoreni u fabrikama i univerzitetima.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track