U EVROPSKOJ UNIJI RASTE BES: Američki gas u Evropi skuplji ČETIRI PUTA nego u SAD, Amerika najviše profitira od rata u Ukrajini
Foto: Shutterstock

politiko otkriva nezadovoljstvo iza kulisa

U EVROPSKOJ UNIJI RASTE BES: Američki gas u Evropi skuplji ČETIRI PUTA nego u SAD, Amerika najviše profitira od rata u Ukrajini

Planeta -

Lideri Evropske unije počeli su da optužuju Sjedinjene Države da profitiraju od rata u Ukrajini, u nastavku sve većih znakova narušenog jedinstva između zapadnih saveznika od početka ruske invazije na Ukrajinu pre devet meseci.

Briselski portal Politiko citira nekoliko neimenovanih evropskih zvaničnika koji iza zatvorenih vrata besne zbog plana stimulacije američke vlade – u okviru takozvanog Zakona o smanjenju inflacije – koji preti da ima katastrofalne posledice po evropsku industriju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Činjenica je, ako pogledamo trezveno, zemlja koja najviše profitira od ovog rata su SAD jer prodaju više gasa po višim cenama i zato što prodaju više oružja“, rekao je jedan visoki zvaničnik Politiku. „Mi smo zaista na istorijskoj prekretnici“, istakao je on. „Amerika mora da shvati da se javno mnjenje menja u mnogim zemljama EU.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika, dvostruki udar visokih cena energenata s jedne strane i podsticaja SAD s druge, mogli bi da okrenu javnost ne samo protiv podrške ratu u Ukrajini, već i protiv same transatlantske alijanse.

Dok smanjuju zavisnost od ruskih energenata, evropske zemlje se sve više okreću prirodnom gasu koji se uvozi iz Sjedinjenih Država, ali je cena za evropske potrošače skoro četiri puta veća od cene koju Amerikanci plaćaju za isti gas. Očekuje se da će potražnja za američkom vojnom opremom uskoro skočiti, nakon što su evropske vojske poklonile svoje oružje i opremu Ukrajini.

„SAD sprovode domaću agendu koja je, nažalost, protekcionistička i diskriminatorska prema američkim saveznicima“, rekao je hrvatski poslanik Tonino Picula, izvestilac Evropskog parlamenta za odnose EU i SAD.

Američki zvaničnici tvrde da Vašington nema veze sa visokom cenom američkog gasa, već samo sa odlukama privatnih kompanija na slobodnom tržištu. U intervjuu jednom briselskom portalu, jedan zvaničnik je objasnio da razlika u ceni izvoza i uvoza ne ide u džep američkih izvoznika, već kompanijama koje preprodaju gas unutar EU, kao što je francuski Total. Ovo je argument koji u Briselu ne zvuči ubedljivo.

„SAD prodaju svoj gas za faktor četiri kada pređu Atlantik“, rekao je komesar Evropske komisije za unutrašnje tržište Tijeri Breton. „Naravno da su Amerikanci naši saveznici, ali kada nešto krene naopako, postaje neophodno da to kažu između saveznika“, rekao je on ove srede u intervjuu za francusku televiziju.

Sama razlika u ceni energenata dovoljna je da podstakne kompanije čiji procesi zavise od velikih količina energije da svoje buduće investicije usmere u SAD umesto u Evropu, ali su američki industrijski podsticaji vredni čak 369 milijardi dolara izazvali potpunu paniku u Briselu.

"Zakon protiv inflacije je sve promenio. Da li je Vašington i dalje naš saveznik ili više nije", zapitao se jedan evropski diplomata. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena tvrdi da će svi, a ne samo SAD, na kraju imati koristi od američkih podsticaja. „Zakon će povećati čitav kolač za ulaganje u čistu energiju, a ne podeliti ga“, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

EU priprema svoj odgovor na ono što doživljava kao američku provokaciju. Kao što smo već pisali, sa samo šest nedelja do primene američkog zakona, čini se da diplomatsko rešenje više nije moguće, a malo je verovatno ni da će Brisel krenuti u otvoreni trgovinski rat sa SAD. Jedini način da EU odgovori jeste pokretanje sopstvenog programa ogromnih podsticaja, koji bi podstakao evropske kompanije da ostanu u Evropi.

„U jednom trenutku morate da ustanete“, rekla je francuski poslanik Mari-Pjer Vedren. "Mi smo u svetu borbe za moć. Kada igrate rvanje ruku, ako niste mišićavi, ako niste pripremljeni i fizički i psihički, gubite."

(Kurir.rs/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track