IZRAEL OBAVEŠTAVAO ZAPADNE ZEMLJE O ISPORUCI IRANSKIH DRONOVA RUSIJI: Informacije tekle preko ambasada
Foto: Printscreen/Twitter

tajna misija u briselu

IZRAEL OBAVEŠTAVAO ZAPADNE ZEMLJE O ISPORUCI IRANSKIH DRONOVA RUSIJI: Informacije tekle preko ambasada

Planeta -

Izrael je preneo obaveštajne podatke zemljama Zapada o isporukama iranskog oružja Moskvi za rat u Ukrajini i lobirao da izvrše pritisak na Teheran, pišu danas izraelski mediji.

Od kraja oktobra Izrael obaveštava zapadne saveznike o prodaji oružja preko svojih ambasada, objavio je američki novinski veb-sajt Aksios, pozivajući se na neimenovane zvaničnike i depeše izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ocenjeno je da to predstavlja promenu izraelskog odnosa prema ulozi Irana u ratu u Ukrajini. Sve do novembra, Izrael navodno nije aktivno lobirao, već je samo davao podatke, u nastojanju da izbegne napetost u odnosima sa Rusijom.

Izraelski mediji navode da je Moskva ove jeseni počela da koristi iranske samoubilačke dronove širom Ukrajine, te da su posledice bile razorne po ukrajinsku energetsku infrastrukturu i civile.

Iako je pružao humanitarnu pomoć i izrazio solidarnost sa Kijevom, Izrael je nastojao da ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, uključujuči sisteme koji bi mogli da presretnu rakete i osujete napade dronova, uprkos molbama ukrajinskih zvaničnika.

Izraelski zvaničnici su više puta naveli da njihova zemlja nastoji da ne ugrozi slobodu vojnih operacija u susednoj Siriji čiji vazdušni prostor uveliko kontroliše Rusija, a u sklopu nastojanja da spreči učvršćivanje Irana na svojoj severnoj granici.

Od kraja oktobra, medjutim, Izrael stalno pominje isporuke iranskih dronova Rusiji i mogući transfer balističkih raketa, kako bi povećao medjunarodni pritisak na Teheran, navodi se u novinskom izveštaju.

Jedan izraelski diplomata putovao je u Brisel da o tome obavesti evropske zvaničnike, a ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi je razgovarao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Rjabkovim prošle nedelje da izrazi zabrinutost. Ne zna se da li je Rusija odgovorila.

Izraeski zvaničnici se nadaju da će organizovaati medjunarodnu konferenciju u Izraelu o isporuci iranskih dronova, piše Aksios.

Rat u Ukrajini, Bombardovanje, Kijev
foto: Printscreen Twitter

Iran i Rusija su najpre poricali upotrebu iranskih dronova Ukrajini, suprotno tvrdnjama zapadnih zvaničnika i dokazima,ostacima dronova koji odgovaraju iranskim bespilotnim letelicima tipa Šahid.

Teheran je kasnije potvrdio da je snabdeo svog saveznika još pre ruske invazije na Ukrajinu, ali su zapadne zemlje osporile tvrdnju navodeći da je prva isporuka dogovorena letos.

Američke i druge obaveštajne službe objavile su krajem leta da je Iran isporučio Moskvi borbene i dronove za nadgledanje tipa Mohadžer-6 i dva tipa dronova Šahid 129 i 191.

Vašington post je prošle nedelje objavio da je Rusija postigla dogovor s Iranom da počne proizvodnja dronova kamikaza na ruskoj teritoriji.

Pojačana saradnja Moskve i Teherana je povećala zabrinutost za razvoj iranskog nuklaernog pograma u vreme kada su pregovori o obnovi sporazuma velikih sila s Iranom u krizi.

Početkom novembra CNN je objavio da je Iran zatražio pomoć Kremlja za svoj nuklearni program ako obnova sporazuma ne uspe.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track