MULJANJE SA RAČUNIMA: Predizborni tim Emanuela Makrona pod istragom zbog usloga konsultantskih firmi
Foto: EPA / Guillaume Horcajuelo

udvostručena potrošnja na savetnike

MULJANJE SA RAČUNIMA: Predizborni tim Emanuela Makrona pod istragom zbog usloga konsultantskih firmi

Planeta -

Predizbornu kampanju francuskog predsednika Emanuela Makrona navodno istražuje francuski finansijski tužilac zbog korišćenja usluga konsultantskih firmi za menadžment. Iako Makronova kampanja nije posebno imenovana u saopštenju Kancelarije nacionalnog finansijskog tužioca, veruje se da je njegov izborni tim glavna meta dve odvojene istrage, prenosi britanski The Telegraph.

U martu je istraga Senata otkrila da se javna potrošnja na savetnike više nego udvostručila od 2018. do 2021. godine, tokom prvog mandata Emanuela Makrona. Ukupna potrošnja dostigla je nešto više od milijardu evra prošle godine, što je cifra koju često navode Makronovi politički protivnici tokom njegove očigledno uspešne ponude za drugi mandat u aprilu, prenosi Jutarnji list.

Emanuel Makron
foto: EPA

Zvaničnik Jelisejske palate rekao je da je „upoznat sa najavom finansijskog tužilaštva u vezi sa otvaranjem dve sudske istrage... Na pravosudnom sistemu je da vodi istrage potpuno nezavisno“.

Problemi računovodstva i naknada

Tužilaštvo je saopštilo da su od oktobra u toku dve istrage o korišćenju konsultantskih usluga tokom izbora 2017. i 2022. godine. Tužilaštvo namerava da ispita navode u vezi sa mogućim lažnim obračunom izborne kampanje i smanjenjem troškova kampanje, kao i eventualnim favorizovanjem i dosluhom u cilju favorizovanja.

Tužioci su u pisanoj izjavi naveli da žele da razjasne stvari nakon što je list Le Parisien objavio da je u toku istraga o Makronovoj kampanji iz 2017. i vezama sa američkom konsultantskom firmom Mekinzi & Kompani. U saopštenju tužioca, bez navođenja imena Makrona ili njegove stranke, navodi se da je 20. oktobra otvorena sudska istraga o navodnim "nedoslednostima u računima kampanje" i "smanjenju računovodstvenih stavki" u vezi sa konsultantskim firmama angažovanim tokom izbornih kampanja 2017. i 2022.

Sutradan je, kako je navedeno, otvorena još jedna istraga zbog navodnog favorizovanja kada su u pitanju ove kompanije.

Le Parisien je, pozivajući se na anonimne izvore, izvestio da se sudije fokusiraju na uslove pod kojima su sklopljeni neki veliki ugovori između Mekinzija i države nakon izbora Makrona za predsednika.

Istraga je usledila nakon druge koju su pokrenuli francuski tužioci u martu zbog sumnje u poresku prevaru od strane Mekinzija. Kompanija je tada rekla da "poštuje francuska poreska pravila koja se na nju primenjuju". Makron je, pak, tada rekao da je "šokiran" sumnjama u utaju poreza konsultantskih kompanija.

Stroga pravila finansiranja kampanje

Tzv. „Afera Mekinzi“ podstakla je kritike Makronovih rivala uoči francuskih predsedničkih izbora, na kojima je osvojio drugi predsednički mandat.

Francuska ima veoma stroga pravila finansiranja kampanje, koja postavljaju ograničenja na usluge koje kandidat može da koristi. Za predsedničke izbore 2022. svaki kandidat je imao na raspolaganju najviše 16,8 miliona evra za prvi krug i 22,5 miliona evra za drugi krug.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock, Profimedia

Tokom godina, nekoliko francuskih političara je osuđeno za prekomernu potrošnju ili pokušaj prikrivanja troškova kampanje, uključujući pokojnog bivšeg predsednika Žaka Širaka.

Bivši predsednik Nikola Sarkozi osuđen je prošlog septembra na godinu dana zatvora zbog nezakonitog finansiranja njegove kandidature za reizbor 2012. godine. Sud je presudio da je Sarkozi potrošio skoro dvostruko više od zakonskog ograničenja na svoju neuspešnu ponudu za drugi mandat, na šta se bivši predsednik žalio.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track