DEMONSTRACIJE BELIH PAPIRA: Talas protesta protiv politike "NULA KOVIDA" širi se Kinom! Zahvaćeno 13 gradova! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

Obojena revolucija

DEMONSTRACIJE BELIH PAPIRA: Talas protesta protiv politike "NULA KOVIDA" širi se Kinom! Zahvaćeno 13 gradova! VIDEO

Planeta -

Pobuna protvi kovid mera kineske vlade proširila se od subote 26. novembra na čak 13 gradova širom Kine od čega je najviše zahvatila gradove u centralnom i isitpčnom delu zemlje, koji je inače najgušće naseljeni deo zemlje.

Pobune protiv "Nula kovida", koji se zatim proširio i na političke zahteve za više demokratije i pozive na ostavku aktuelnog kineskog predsednika i šefa partije Si Đinpinga i komunističke partije Kine, kao nosioca vlasti obuhvatila je: Šangaj, Naking, peking, Vuhan, Guangzou, Čonking, Landžou, šijazhuang, Zhenghou, Urmuči, Korla, Hotan i Lasa.

Inače valja reći da je pobuna protiv vladine politike nula kovid mera krenula iz Šangaja i Pekinga gde su se studenti u kampusima digli i istakli bele paipire kao simbol zahteva za većom slobodom. pobuna je krenula posle subotnjeg protesta, kada je održano bdenje za 10 stradalih osoba u Urmučiju kada vatrogasci zbog mera nultog kovida su kasnili na intervenciju.

Poslednji grad koji se digao je i Vuhan, grad iz koga je decembra 2019. krenula pandemija korona virusai i grad u kome je virus registrovan.

U pojednim gradovima rušene su kovid barijere koje su postavljane u cilju ograničavanja kretanja i puntkovi za PCR testiranja, koji su uništeni.

U Pekingu studenti univerziteta Tsinghua krenuli su drugi dan u portest. Inče ovo je prvi masovni prtest u Kini posle studentske pobune na trgu Nebeskog mira u Pekingu maja i juna 1989 koji je ugušen u krvi. Studenti su osim politike nuka kovida ustali i zahtevali političke promene.

Studenti sa Univerziteta Tsinghua u Pekingu skandiraju: „Demokratija i vladavina prava, sloboda izražavanja!“

Inače protesti studenata i građana nazvani su protesti belih papira, gde demonstranti drže bele papire u znak protesta protiv kritika vlasti, cenzure i mera zaključavanja.

Inače kina od sredine novembra beleži rekordan broj zaraženih zbog čega je uvedena mera zaključavanja u Pekngu i još nekim gradovima. U kineskom gradu Guangdžou gradi se još jedan masovni karantinski kamp, koji može da primi 70.000 ljudi. Građani veruju da vlast time želi da ljude drži u pokornosti uprkos bolesti i da tamo neće biti zadržani samo bolesni, nego i zdravi, a ta glasina se obilato širi na zapadnim društvenim mrežama.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track