ISKUSTVA IZ UPOTREBE LOVCA MIG-31 NA NEBU IZNAD UKRAJINE: Šta su prednosti, a šta mane prema ukrajinskim vazduhoplovcima! VIDEO
Foto: Printscreen

vazdušni rat

ISKUSTVA IZ UPOTREBE LOVCA MIG-31 NA NEBU IZNAD UKRAJINE: Šta su prednosti, a šta mane prema ukrajinskim vazduhoplovcima! VIDEO

Planeta -

Priča o oupotrebi ruskih borbenih aviona MiG-31BM u Ukrajinskom ratu je aktuelna od oktobra ove godine. Ne mislimo ovde na priču o MiG-31K nosaču hiperzvučne krstareće rakete Kinžal koja u povremenim letovima nad Minskom i uz belorusko-ukrajinsku granicu diže paniku kod vlasti u Kijevu, nego angažovanje ovih lovaca u borbenim zadacima.

To se pre svega odnosi na nedavno obaranje izviđača SU-24MR, i lovaca Su-27 i MiG-29 koji su lansirali protivradarske rakete AGM-88 HARM na položaje PVO u Belogordoskoj oblasti.

Inače ruske vazdušno-kosmičke snage koriste već intenzivno lovce MiG-31BM u vazdušnim patrolama u ozni operacija i kontroli graničnog pojasa.

"Kada se otkriju vazdušni ciljevi, vrši se navođenje, indetifikacija i zahvat, a nakon dobijanja potvrde korsite se navođenje rakete vazduh-vazduh na neprijatelja, saopštio je u kamere ruske vojne televizije drugi član posade pod imenom Vladmir.

Ono što treba dodati da onda kada su oborena tri ukrajisnka aviona koji su učestovali u napadu na Belgorodsku oblast u trenutku sletanja sve je oborio MiG-31 i to raketama velikog dometa R-37M (NATO oznaka AA-13 "Axehad), što je u pitanju modernizovana verzije starije rakete R-33.

MiG-31, Ukrajina, rat
foto: Printscreen

S druge strane ukrajinska vojska, odnosno njihovo vazduhoplovstvo smatra da je Rusija podelila liniju fronta na osam sektora i u svakom sektoru ima po nekoliko lovaca Mig-31BM i Su-34. Međutim, ono što njima predstavlja problem jeste što ruska avijacija nema avio tankere, pa se procenjuje da oba tipa borbenih aviona nisu u stanju da ostanu u vazduhu duže od dva sata.

I samo zapadnjaci, ali i Ukrajinci priznaju da je kombinacija raketa R-37M i R-77 veoma problematična po ukrajinsku aviijaciju jer se radi o raketama velikog dometa i velike brzine, a plafon leta miG-31 od skoro 20.6 km po visini omogućava da posle dejstva izbegne ukrajinsku PVO.

MiG-31, Ukrajina, rat
foto: Printscreen

Veliku glavobolju zadaje i to što Ukrajina nema efikasan način brobe protiv ruskih lovaca MiG-31BM. Međutim, prema njima za utehu je to što je u pitanju odbrambena taktika, na koju se vazdušno-kosmičke snage Rusije moraju da se sve više oslanjaju, dok napadna dejstva i dalje se izvode krstarećim raketama.

Zapadni izvori ističu i da je uprkos gubicima ukrajinska PVO uradila odličan posao i odvraćanja ruskih lovaca, koji retko sad prelaze liniju fronta i lete nad Ukrajinom, kao i da bi bilo najbolje da ukrajinska PVO dugog dometa i dalje ostane operativna u napadima i da MIG-31BM i SU-35 i dalje ostanu u preventivnim zadacima odbrane PVO teritorije Rusije, dalje od granica Ukrajine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track