NASTAVLJAJU SE PROTESTI U MOLDAVIJI: Opozicija održala još jedan veliki skup, okupilo se oko 40.000 ljudi
Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

traže smenu vlasti

NASTAVLJAJU SE PROTESTI U MOLDAVIJI: Opozicija održala još jedan veliki skup, okupilo se oko 40.000 ljudi

Planeta -

Moldavska opoziciona partija "Šor" održala je danas još jedan veliki protestni skup u Kišinjevu na kojem su zatražili smenu vlasti zbog skandala koji je izbio kada je otkivena navodna prepiska visokih državnih zvaničnika, kao i zbog sveukupne ekonomske situacije u zemlji.

Oko 40.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Državnog tužilaštva od kojeg su zatražili da procesuira navodne protivzakonite radnje nekih članova aktuelne vlade, navode "RIA Novosti".

Traži se smena vršioca dužnosti generalnog tužioca Jona Muntjanua koji je, između ostalog, prethodno podržao odluku vlade da zabrani rad stranke "Šor", koja teži saradnji sa Moskvom.

Ideja o gašenju stranke pojavila se nakon što su opozicionari oformili paralelnu vladu i obećali da će predsednicu zemlje Maju Sandu izvesti pred sud kao nacionalnog izdajnika. Ona, sa druge strane, tvrdi da su demonstranti i njihove akcije deo hibridnog rata koji se vodi protiv zvaničnog Kišinjeva, kako bi se zemlja odvratila od "demokratskog opredeljenja".

Demonstranti su danas započeli protestne šetnje na različitim lokacijama u gradu, da bi se kasnije svi okupili na istom mestu, blokirajući glavnu ulicu.

Početkom meseca, 9. novembra, administracija predsednika Moldavije saopštila je da je zvanični Telegram nalog predsednice Maje Sandu hakovan. Tom prilikom procurele su neke kompromitujuće informacije, koje je administracija demantovala i sporne objave ocenila kao "neautentične".

"Problematično" saopštenje je čas nestajalo, čas se ponovo pojavljivalo na mreži, a u njemu se govorilo o navodnoj unutrašnjoj prepisci ministra pravde Moldavije Sergeja Litvinjenka sa drugim članovima vlade. Prema navodima iz objave, ministar se tereti za mešanje u rad tužilaštva.

Ista objava pojavila se i na Telegram kanalu potpredsednika Vlade, ministra infrastrukture i regionalnog razvoja Andreja Spinua.

Autori saopštenja koja su se pojavila na Telegram kanalima zvaničnika tvrde da poseduju prepisku ministra pravde, a na drugom sajtu je kasnije objavljena i lična prepiska Sanduovog savetnika za nacionalnu bezbednost Dorina Receana, pišu ruski mediji.

Nedelju dana kasnije, na istom sajtu obelodanjene su poruke ministarke unutrašnjih poslova Ane Revenko, a pre tri dana, 25. novembra, i one od vršioca dužnosti generalnog tužioca Moldavije Jona Muntjanua.

Predsednik parlamenta Igor Grosu okrivio je za incident opoziciju i rusku Federalnu službu bezbednosti, kojoj ne odgovara okrenutost Kišinjeva prema Zapadu. Tužilaštvo Moldavije je pokrenulo krivični postupak, a Savet bezbednosti zatražio je pomoć i saradnju od administracije aplikacije Telegram.

Protesti u Moldaviji počeli su u septembru ove godine i od tada su se više puta nastavljali. Na njima je svaki put učestvovalo više stotina, pa čak i hiljada ljudi. Mnogi od njih kasnije su i uhapšeni. Glavni razlog izlazaka na ulicu je prozapadno orijentisana vlada, inflacija, pad životnog standarda i trenutna nestabilna energetska situacija.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track