PROPADA EU DOGOVOR O RUSKOJ NAFTI? Rok do sledećeg ponedeljka ili primena STROŽIH MERA: "Poljska još uvek ne može da pristane"
Foto: Smityuk Yuri / TASS / Profimedia

rusija isporučuje 10 odsto svetske nafte

PROPADA EU DOGOVOR O RUSKOJ NAFTI? Rok do sledećeg ponedeljka ili primena STROŽIH MERA: "Poljska još uvek ne može da pristane"

Planeta -

Zemlje članice Evropske unije nisu uspele da se dogovore o ograničenju cene ruske sirove nafte iz mora, budući da je Poljska insistirala da gornja granica mora da bude niža od one koju je predložio G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da finansira invaziju na Ukrajinu, rekle su diplomate.

"Nema dogovora. Pravni tekstovi su sada dogovoreni, ali Poljska još uvek ne može da pristane na cenu", rekao je jedan diplomata.

Još nije određen novi datum pregovora, dodao je, iako bi mehanizam ograničenja cena trebalo da stupi na snagu 5. decembra.

Ako do sledećeg ponedeljka ne bude dogovora o ograničenju cena koje je predložio G7, EU će da primeni strože mere dogovorene krajem marta - zabranu uvoza celokupne ruske sirove nafte od 5. decembra i zabranu uvoza naftnih derivata od 5. februara, rekle su poljske diplomate.

Mađarska i druge dve srednjoevropske države bez izlaza na more osigurale su izuzeće od te zabrane, podseća Reuters.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) predložila je blažu verziju zabrane kako bi snabdevanje globalne privrede naftom ostalo stabilno jer Rusija isporučuje 10 odsto svetske nafte.

Grupa je predložila da EU i drugi globalni kupci nastave da kupuju rusku sirovu naftu, ali samo ako je njena cena na dogovorenom nivou G7 ili ispod nje. To bi smanjilo prihode Kremlja. G7 je predložio gornju granicu od 65-70 dolara po barelu, ali Poljska i neki drugi tvrde da to neće naškoditi Moskvi.

Poljska, Litvanija i Estonija zagovaraju ograničenje cene od 30 dolara po barelu.

"Poljaci su potpuno beskompromisni po pitanju cene, ne predlažući prihvatljivu alternativu", naglasio je diplomata Unije. "Jasno je da postoji sve veća ljutnja zbog poljskog stajališta."

(Kurir.rs/Index.hr/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track