Minut ćutanja u Njujorku
Foto: Reuters

11. septembar

Minut ćutanja u Njujorku

Planeta -
Na mestu srušenih kula bliznakinja biće pročitana imena 3.000 poginulih

NJUJORK - U Njujorku je danas minutom ćutanja odata pošta poginulim u napadima 11. septembra 2001. godine. Centralna komemoracija je potom počela na mestu na kojem su se nalazile srušene kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra.

Kao i svake godine, na tom mestu biće pročitana imena blizu 3.000 ljudi koji su ubijeni u napadima u Njujorku, Vašingtonu i Šanksvilu, u Pensilvaniji. Komemorativnim skupovima i molitvama, Amerikanci danas obeležavaju 11 godina od terorističkih napada u kojima je, 11. septembra 2001, život izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

Kao i svake godine posle napada, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, obeleženi su trenuci kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile.

Za razliku od 2011, na 10. godišnjicu napada, ove godine neće biti govora njujorškog gradonačelnika Majkla Blumberga ni drugih visokih zvaničnika. Američki predsednik Barak Obama prisustvovaće većem broju komemorativnih manifestacija u Vašingtonu i okolini. Predsednik i prva dama Mišel Obama obeležiće godišnjicu napada minutom ćutanja, a potom će prisustvovati memorijalnom skupu u Pentagonu.

Tokom popodneva, predsednik će posetiti ranjene vojnike i njihove porodice u vojnoj bolnici "Volter Rid" u Vašingtonu. Potpredsednik SAD Džo Bajden održaće govor na komemoraciji u memorijalnom centru u Šenksvilu, u Pensilvaniji, u znak sećanja na žrtve "leta 93", aviona koji se srušio kada su putnici savladali otmičara koji je leteo prema Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track