RUSI POSLE BOŽIĆA KREĆU U NOVU OFANZIVU: Putin spremio žestok plan, ali sa potpuno drugom taktikom!
Foto: AP Sergei Bobylev, Reuter Ria Novosti

procena

RUSI POSLE BOŽIĆA KREĆU U NOVU OFANZIVU: Putin spremio žestok plan, ali sa potpuno drugom taktikom!

Planeta -

Profesor Majkl Klark, sigurnosni i odbrambeni analitičar, kritikovao je rusku vojnu strategiju koja se oslanja na korišćenje bataljonskih taktičkih grupa. On tvrdi da grupu čini oko 500 ili 600 pešaka, plus artiljerija i inžinjeri, što znači da grupa ima ukupno oko 700 ljudi, prenosi Skaj njuz (Sky news).

Klark tvrdi da ove male grupe pružaju Rusima fleksibilnost. Međutim, tvrdi i da oni verovatno nisu najbolja opcija za vođenje rata kakav se trenutno vodi u Ukrajini. On smatra da u ovakvom ratu treba koristiti brigade, jedinice od 5.000 vojnika sa većom koncentracijom artiljerije i tenkova.

On je dodao da su zemlje Evrope ratovale sa manjim borbenim grupama u Avganistanu i Iraku, ali je uveren da bi se rat poput ovog u Ukrajini vodio brigadama.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage uglavnom prestale sa razmeštanjem bataljonskih taktičkih grupa.

Klark pretpostavlja da taj potez sugeriše da Rusi u potpunosti napuštaju postojeći koncept i prelaze na strategiju koja više odgovara sveopštem ratu. On zaključuje da će Rusi posle Božića krenuti u novu ofanzivu, ali ovoga puta sa velikim brigadama.

Kurir.rs/Mondo/Skaj njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track