RUSKE MILIJARDE EVRA IDU ZA KIJEV? EK predlaže stvaranje fonda od ruskih rezervi!
Foto: Beta Lukasz Kobus

RUSKE MILIJARDE EVRA IDU ZA KIJEV? EK predlaže stvaranje fonda od ruskih rezervi!

Planeta -

Evropska komisija predložila je da se formira fond za Kijev od zamrznutih ruskih sredstava, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Blokirali smo 300 milijardi evra rezervi Centralne banke Rusije i 19 milijardi evra privatnih sredstava ruskih oligarha. Kratkoročno gledano, mogli bismo da formiramo strukturu sa našim partnerima da upravljamo tim sredstvima i investiramo ih, a zatim koristimo prihode za Ukrajinu. Zatim, kada se sankcije ukinu, ta sredstva treba da budu iskorišćena za potpunu nadoknadu gubitaka Ukrajine“, izjavila je Fon der Lajenova.

Kako je istakla, EU namerava da formira međunarodni sud protiv Rusije kako bi legalizovala te operacije i da za to dobije podršku UN.

Šefica EK je takođe saopštila da gubici Ukrajine, prema podacima Evropske unije, od početka specijalne vojne operacije iznose više od 100 hiljada vojnika.

Kako je precizirala, od početka specijalne vojne operacije u februaru, „poginulo je preko 100.000 ukrajinskih vojnika i više od 20.000 civila”. Štetu u Ukrajini je procenila na 600 milijardi evra.

Ranije je evropski komesar za vladavinu prava Didje Rejnolds rekao da smatra da zamrznute zlatne rezerve Rusije u visini od 300 milijardi evra mogu biti sačuvane kao garancija dok ne počne obnova Ukrajine.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina saopštila da je usled zapadnih sankcija zamrznuto oko 300 milijardi dolara zlatnih rezervi zemlje.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track