PRVI SVETSKI RAT DRONOVA: Sukob Rusije i Ukrajine tačka preokreta u vojnoj istoriji - bespilotne letelice KRITIČNI VAŽNE ZA USPEH
Foto: Shutterstock

rat 21. veka

PRVI SVETSKI RAT DRONOVA: Sukob Rusije i Ukrajine tačka preokreta u vojnoj istoriji - bespilotne letelice KRITIČNI VAŽNE ZA USPEH

Planeta -

Rat koji je započeo ruskim tenkovima koji su se kotrljali preko ukrajinskih granica, iskopanim rovovima u stilu Prvog svetskog rata i sovjetskom artiljerijom, sada ima moderniju dimenziju: vojnici posmatraju bojno polje preko malog satelita povezanim sa monitorom dok njihov dron veličine dlana lebdi van vidokruga, navodi Washington post.

Sa stotinama izviđačkih i jurišnih dronova koji lete iznad Ukrajine svakog dana, borba koja je pokrenuta otimanjem zemlje transformisala se u takmičenje digitalnog doba za tehnološku superiornost na nebu — i koju će vojni anali označiti kao tačku preokreta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U prošlim sukobima, dronove je obično koristila jedna strana iznad uglavnom neosporno svog vazdušnog prostora za lociranje i pogađanje ciljeva - na primer, u američkim operacijama u Avganistanu i na Bliskom istoku.

U ratu između Rusije i Ukrajine, bespilotne letelice su integrisane u svaku fazu borbe, sa velikom vazdušnom flotom, protivvazdušnom odbranom i sistemima za ometanje na svakoj strani. To je rat koji se vodi na daljinu — neprijatelj je često miljama daleko — a ništa daljinu ne premošćuje bolje od dronova, dajući Rusiji i Ukrajini mogućnost da vide i napadaju jedni druge, a da im se nikada ne približe.

Sjedinjene Države su Ukrajini dale stotine dronova Switchblade, koji su napravljeni da pogode male grupe vojnika ili oklopna vozila. Njihova mala veličina ih čini lakšim za sakrivanje, ali i ograničava njihov domet.

Šahed-136, koji u velikoj meri koriste Rusi, mnogo je veći i bučniji. Ali jedan pogodak može uništiti zgradu.

Bajraktar ​​TB2, koji je razvila i proizvela Baikar, turska odbrambena kompanija, veličine je malog aviona i opremljen laserskim navođenim projektilima. Dron može i da vrši izviđanje i da pogađa mete, što ga čini glavnim delom ukrajinskog arsenala protiv ruskih snaga.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube/Хрюн Моржов, Youtube/russia Today

Jeftini komercijalni dronovi poput Matrice 300 drastično su povećali vidljivost na bojnom polju. Mnoge obezbeđuju volonteri ili doniranim sredstvima.

Ukrajinske snage su takođe koristile bespilotne letelice da bi gađale ciljeve daleko od borbi — na Krimu, i u ruskom pograničnom regionu Belgorod. Rusija je u više navrata udarala kritičnu civilnu infrastrukturu Ukrajine samodetonirajućim dronovima — jeftinom zamenom za visokoprecizne rakete.

Dronovi su postali toliko kritični za uspeh na bojnom polju da se ponekad koriste za uklanjanje drugih dronova.

Početkom septembra, samo nekoliko dana pre nego što je Ukrajina pokrenula ofanzivu da protera ruske snage iz severoistočne oblasti Harkova, ukrajinski izviđački dron je proleteo kroz jaz između dva sistema za ometanje u blizini ruske granice. Prešao je u Rusiju i skrenuo na sever preko Belgorodske oblasti, gde Rusija bazira opremu za podršku svom ratu u istočnoj Ukrajini.

Dron je uočio bazu za bespilotne letelice i izvešio udar. U međuvremenu, Ukrajinci su rasporedili izviđačke bespilotne letelice da obeleže koordinate ruskih komandnih mesta, artiljerijskih baterija, sistema za elektronsko ratovanje i skladišta municije. Zatim, dok su raketni sistemi za višestruko lansiranje koje je obezbedio Zapad ispaljivali granate te mete, dronovi su ponovo leteli, preusmeravajući raketnu vatru u realnom vremenu ili potvrđujući da je pogodila cilj. Ponekad su borbeni dronovi sami zadavali udarac.

Ukrajinski udari oslabili su Ruse i pripremili teren za napredovanje ukrajinskih vojnika. Kada su to uradili, dronovi su ponovo lebdeli, omogućavajući komandantu operacije da prati napredak trupa u prenosu uživo.

„Imali smo potpunu sliku borbe“, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Rezultat je bilo zapanjujuće rusko povlačenje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tviter/RT

„Dve glavne struje će uticati na budući rat“, rekao je Semjuel Bendet, vojni analitičar u istraživačkoj grupi CNA sa sedištem u Virdžiniji.

„Širenje upotrebe i dostupnost borbenih dronova za sofisticiranije operacije dužeg dometa, i apsolutna potreba za jeftinim taktičkim dronovima za operacije bliske podrške.

U Ukrajini ta budućnost sada počinje.

Više od svega, dronovi su oči na bojnom polju. A da bi videla neprijateljske poteze, ukrajinska vojska je prošlog proleća stvorila jedinicu timova izviđačkih bespilotnih letelica pod nazivom „Oči““ Timovi od četiri osobe sada su raspoređeni po frontu, radeći sa bespilotnim letelicama svakog dana osim kada pada kiša. Preko Starlink internet veze, sve što vide može da se prenese u obližnje brigade.

Njihov dron, kvadrokopter Matrice 300, težak je oko osam funti, a njegovi prateći delovi, uključujući monitore, koštaju oko 40.000 dolara, što ga čini jednim od najjeftinijih ratnih oruđa.

Upravo ovi komercijalni dronovi — često mali, relativno jeftini i sada sveprisutni, čine rat u Ukrajini jedinstvenim, pružajući vidljivost bez presedana i izoštravajući preciznost obično neprecizne artiljerijske vatre.

Borbene bespilotne letelice vojne klase, kao što je turski Bairaktar ​​TB2 koji koristi Ukrajina, ili iranske proizvodnje Shahed-136 koji kiristi Rusija, igraju proširenu, iako tradicionalniju ulogu. Ali najpopularniji dron koji koristi svaka strana može stati u ruku — više je buba nego ptica.

Mali kvadrokopter Mavic, koji kao i Matrice 300 proizvodi kineski proizvođač DJI, košta manje od 4.000 dolara. Jurij Balujevski, general u penziji koji je služio kao načelnik ruskih oružanih snaga, nazvao ga je „pravim simbolom modernog ratovanja“, u knjizi o naprednim vojnim strategijama objavljenoj ove godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

Upotreba Mavic-a je toliko rasprostranjena u svakoj vojsci da ukrajinski vojnici kažu da često ne znaju da li je dron koji primete prijateljski ili neprijateljski. Ako neki predugo lebdi, a nije samo u prolazu, on je dovoljno sumnjivo da se obora. Ukrajinci koriste ove bespilotne letelice za izviđanje, ali su ih takođe prepravili da mogu da bacaju malu municiju.

Češća upotreba Mavic-a je vrsta psihološkog rata. U Harkovu, dobrovoljački bataljon Kartija ih koristi za baanje male, cilindrične municije na ruske baze. Eksplozivi ne mogu ozbiljno oštetiti tenk, ali mogu učiniti neprijatelja paranoičnim, izazivajući strah od većeg napada u svakom trenutku.

A Mavic je samo jedan dron u ogromnom roju.

Viši ukrajinski i ruski komandanti, od kojih su mnogi zajedno učili u sovjetsko vreme, bili su skeptični prema dronovima. Sada žure da obuče hiljade pilota.

(Kurir.rs/Washintron post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja