DRAMATIČNO! LAVA JE SVE BLIŽE GRADU! NE ZNA SE NA KOJU ĆE STRANU DA ISTEČE: Erupcija najvećeg vulkana na svetu blokirala puteve
Foto: EPA/MIGUEL CALERO

Mauna Loa na Havajima

DRAMATIČNO! LAVA JE SVE BLIŽE GRADU! NE ZNA SE NA KOJU ĆE STRANU DA ISTEČE: Erupcija najvećeg vulkana na svetu blokirala puteve

Planeta -

Lava istekla iz vulkana Mauna Loa na Havajima koji je i najveći aktivni vulkan na svetu i čija je erupcija počela početkom sedmice sve je bliže glavnom auto-putu na Velikom ostrvu.

Vulkanska opservatorija na Havajima saopštila je danas da je prednji deo lave udaljen 5,2 kilometra od auto-puta i da bi do saobraćajnice mogla stići u naednih sedam dana.

Američka Agencija za geološka istraživanja (USGS) saopštila je da je zbog nepredvidivog toka lave teško predviđeti kada ili da li će uticati na auto-put.Zvaničnici upozoravaju da, ukoliko bi glavni auto-put bio odsečen saobraćaj bi bio preusmeren na priobalne puteve koji bi bili preopterećeni.

Posle prvobitne erupcije, lava se vrlo brzo kretala niz padinu vulkana ali sada se kreće veoma sporo sa 40 metara na čas. Vulkan Mauna Loa je deo lanca vulkana od kojeg su formirana ostrva Havaji. Poslednja erupcija zabeležena je 1984. godine.

Koliko je velika Mauna Loa?

Mauna Loa, što na havajskom znači "duga planina", najveći je aktivni vulkan na svetu.

Prostire se na 5.271 km2 i jedan je od lanca od pet vulkana koji formiraju Veliko ostrvo Havaja. Samo ovaj vulkan čini polovinu celog ostrva. Vrh Mauna Loe je 4.170 m iznad nivoa mora, ali je njegova osnova na morskom dnu. Odatle do vrha je 9.170 m, što ga čini višim od Mont Everesta.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track