ŠVEDSKA POČELA ZBOG ULASKA U NATO PAKT DA ISPUNJAVA OBAVEZE PREMA TURSKOJ: Izručen prvi pripadnik Radničke partije Kurdistana!
Foto: Shutterstock

IZVEDEN VEĆ PRED SUD U ISTANBULU

ŠVEDSKA POČELA ZBOG ULASKA U NATO PAKT DA ISPUNJAVA OBAVEZE PREMA TURSKOJ: Izručen prvi pripadnik Radničke partije Kurdistana!

Planeta -

Jedan pripadnik "Radničke partije Kurdistana" (PKK), osuđen u Turskoj, proteran je iz Švedske i stigao je prošle noći avionom u Istanbul, objavili su danas turski mediji.

Po zvaničnoj agenciji Anadolu, Mahmut Tat je u Turskoj osuđen na šest godina i deset meseci zatvora zbog pripadnosti PKK, oslobodilačkoj organizaciji Kurda koju Ankara i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

Po medijima, Tat je danas izveden pred sud u Istanbulu.

Anadolu tvrdi da je Tat koji je u Švedsku stigao 2015. godine da bi izbegao kaznu, tamo podneo zahtev za azil, ali da je zahtev "odbijen".

Sudbina pojedinih državljana Turske kurdske nacionalnosti, prognanih ili izbeglih u Švedsku i, u manjoj meri, u Finsku, u središtu je razgovora sa Ankarom za prijem te dve nordijske zemlje u NATO.

Turska od maja blokira prijem Švedske i Finske u NATO, zahtevajući od tih država izručenje nekoliko Kurda, optuženih u Turskoj da su simpatizeri ili pripadnici borbenih kurdskih pokreta klasifikovanih kao "terorističkih" u Turskoj, ili da su bliski "Gulenističkom pokretu", osumnjičenom za priptemu pokušaja puča 2016. godine.

Noova vlada Švedske je ublažila spor ;s Turskom i ove nedelje je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu ocenio da su i Švedska i Finska preduzele "pozitivne korake".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track