POLJSKA: Razočarani smo što Nemačka neće poslati PVO sisteme Patriot u Ukrajinu! Ipak prihvatićemo raspoređivanje kod nas
Foto: EPA / Martin Divíšek

kritika

POLJSKA: Razočarani smo što Nemačka neće poslati PVO sisteme Patriot u Ukrajinu! Ipak prihvatićemo raspoređivanje kod nas

Planeta -

Poljska je razočarala što je Nemačka odbacila inicijativu za instaliranje sistema Patriot u Ukrajini. Poljska će prihvatiti samo nemačke sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, iako je Berlin odbio zahteve Varšave da se sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini.

Detalji kao što su moguće lokacije instalacije sistema u Poljskoj još nisu poznati.

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

„Nakon razgovora sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, sa razočaranjem sam doneo odluku da odbijem podršku Ukrajini“, napisao je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak na Tviteru, ponovivši da će se instaliranje sistema protivvazdušne odbrane u zapadnoj Ukrajini povećati. bezbednost i Poljske i Ukrajine.

Razgovore dvojice ministara potvrdio je i portparol nemačkog Ministarstva odbrane, koji je rekao da su dve zemlje imale konstruktivan razgovor o nemačkoj ponudi sistema Patriot u Poljskoj i da su se načelno dogovorili o njihovoj ugradnji.

„O detaljima kao što su moguće lokacije za postavljanje i neophodna infrastruktura se sada razgovara na tehničkom nivou, a izviđački tim će odmah biti poslat u Poljsku“, dodao je on.

Patriot, raketni sistem
foto: EPA

Berlin je Varšavi ponudio PVO sisteme Patriot nakon incidenta u kojem je projektil iz Ukrajine pogodio poljsko selo Przevodov, koje se nalazi oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom, ubivši dva civila. Ubrzo nakon toga, poljske vlasti su predložile da se sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini kako bi pomogli Kijevu da se odbrani od ruskih raketnih napada velikih razmera.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht uvek je bila nesklona tom predlogu, ali je nedavno takođe upozorila da su sistemi Patriot deo integrisane odbrane alijanse i da su stoga namenjeni za upotrebu na teritoriji NATO.

Članice NATO-a su već poslale u Ukrajinu oružje vredno milijarde dolara kako bi joj pomogle u borbi protiv ruske agresije, uključujući savremene sisteme protivvazdušne odbrane. Nemačka je, na primer, Kijevu obezbedila sisteme protivvazdušne odbrane Iris-T. Bar za sada članice NATO-a izbegavaju da pošalju sistem Patriot.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track