MAJKA NIJE HTELA DA OPROSTI, OTAC ŽRTVE UBIO ZLOČINCA: Talibani izveli prvo javno pogubljenje posle povratka na vlast
Foto: EPA-EFE/STRINGER 1981

surovo

MAJKA NIJE HTELA DA OPROSTI, OTAC ŽRTVE UBIO ZLOČINCA: Talibani izveli prvo javno pogubljenje posle povratka na vlast

Planeta -

Talibani su izveli prvo javno pogubljenje od njihovog povratka na vlast u Avganistanu prošle godine.

Portparol talibana rekao je da je muškarac ubijen na prepunom sportskom stadionu u jugozapadnoj provinciji Farah nakon što je priznao ubistvo.

Desetine lidera grupe, uključujući većinu najviših ministara u njihovoj vladi, prisustvovalo je činu, koji je priređen pošto su sudije dobile instrukcije da u potpunosti sprovode šerijatski zakon.

Vrhovni vođa talibana Haibatullah Akhundzada izdao je ukaz prošlog meseca, nalažući sudijama da izreknu kazne koje mogu uključivati javna pogubljenja, javne amputacije i kamenovanje.

Iako je nedavno izvršeno nekoliko javnih bičevanja – uključujući i bičevanje desetak ljudi pred prepunim fudbalskim stadionom u provinciji Logar prošlog meseca – ovo je prvi put da su talibani javno priznali da su izvršili pogubljenje.

Prema rečima njihovog portparola Zabihulaha Mudžahida, pogubljenju je prisustvovalo nekoliko sudija Vrhovnog suda, vojno osoblje i visoki ministri - uključujući ministre pravde, inostranih poslova i unutrašnjih poslova.

Pogubljen je čovek po imenu Tajmir, sin Gulama Sarvara i stanovnik provincije Herat. On je izbo je čoveka po imenu Mustafa pre oko pet godina.

Otac žrtve je izvršio egzekuciju, pucajući u čoveka tri puta, navodi se u kasnijoj izjavi portparola talibana.

Pre pogubljenja objavljeno je javno obaveštenje u kome se objavljuje događaj i mole svi građane da se pridruže na sportskom terenu.

Majka ubijenog rekla je za Bi-Bi-Si da su je talibanske vođe molile da oprosti tom čoveku, ali je ona insistirala na njegovom pogubljenju.

„Talibani su došli kod mene i molili me da oprostim ovom neverniku“, rekla je ona. „Insistiraju da oprostim ovom čoveku radi Boga, ali sam im rekao da on čovek mora da bude pogubljen i da bude sahranjen na isti način kao što je učinio mom sinu.

„Ovo bi mogla biti lekcija za druge ljude“, dodala je ona. „Ako ga ne pogubite, on će u budućnosti počiniti druge zločine.

Tokom svoje vladavine od 1996-2001, Talibani su osuđeni zbog redovnog izvršavanja kazni u javnosti, uključujući pogubljenja na nacionalnom stadionu u Kabulu.

Talibani su obećali da neće ponoviti brutalnu represiju nad ženama. Otkako su preuzele vlast, slobode žena su ozbiljno ograničene , a jedan broj žena je pretučen zbog traženja prava.

Trenutno nijedna zemlja nije priznala njihovu novu vladu, a Svetska banka je zadržala oko 600 miliona dolara (458 miliona funti), nakon što su talibani zabranili devojčicama da se vrate u srednje škole.

SAD su takođe zamrzle milijarde dolara koje drži centralna banka Avganistana na računima širom sveta.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja